API sleutel met beperkte toegang

De API is een geweldige tool om het e.e.a. geautomatiseerd te beheren. Nu vind ik het niet altijd fijn om in bepaalde scripts een API sleutel te plaatsen welke toegang heeft tot het gehele TransIP account. Ik zou graag een API sleutel willen kunnen aanmaken die alleen toegang heeft tot bijvoorbeeld DNS instellingen of VPS reboots. Zo zijn er vast meer onderdelen te verzinnen die toe te wijzen zijn aan een API sleutel.

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
michaelm223 28 december 2020 (#5166)

Is er al zicht op een uitbreiding van API rechten? Gezien de security implicaties van het gebruik van de huidige alles-of-niet API in scripts op servers lijkt het mij een goede zaak dit op korte termijn te geïmplementeerd te zien.

1
sgiebels 15 januari 2019 (#2508)

addendum: Verzoek om het mogelijk te maken om een API-key te beperken tot alleen het updaten van een enkele DNS-entry (om bijvoorbeeld het IP adres van een subdomein te kunnen laten wijzigen, zonder die API-key het volledige DNS beheer van de domeinnaam te geven.

2
sgiebels 15 januari 2019 (#2504)

Precies dit zoek, en ik ben blij om te zien dat er meer mensen security-minded zijn.

Ik zie het alsvolgt voor me:

1. Je maakt een API-key aan met volle rechten (zoals nu, via de webinterface)
  2. Via de API en de zojuist aangemaakte API key pas je een permissie-tabel aan om permissies uit te zetten op acties en/of domeinen (bijv. alleen DNS modificaties op een specifieke domeinnaam)
  3. Via de API ontneem je deze API-key het recht om de permissie-tabel te wijzigen
  4. Klaar!

Je kunt nu de API key gebruiken met alleen de ingeschakeld gelaten permissies. Indien je de permissies wilt wijzigen, kan dit (terecht, vanuit veiligheidsoogpunt) niet. Je zult dan een nieuwe API-key aan moeten maken, en opnieuw de beperkingen voor deze API-key configureren, zoals hierboven.

Ik zou het zelf primair gebruiken voor het aanvragen van de Let's Encrypt 'wildcard' SSL certificaten, waarvoor ik geautomatiseerd DNS TXT records moet aanpassen.

Kan TransIP dit implementeren?

keywords: TransIP restrict API access DNS security letsencrypt automating wildcard ssl certificate