Je root-wachtwoord resetten in Ubuntu en Debian

Het kan gebeuren dat je na verloop van tijd je root-wachtwoord vergeet, maar daar is gelukkig een oplossing voor. In dit artikel laten we zien hoe je je root-wachtwoord reset in Ubuntu en Debian.

• Deze stappen zijn getest in Ubuntu 20.04, 18.04 en Debian 10.

• Heb je je root-wachtwoord nog wel, maar ben je het wachtwoord van een andere gebruiker kwijt? Gebruik dan het volgende commando als root-gebruiker om het wachtwoord te veranderen:
    passwd username

Stap 1

Om je root-wachtwoord te resetten, ga je eerst naar het Grub-menu van je VPS.

Herstart je VPS en druk zo snel mogelijk achter elkaar op 'ESC' op je toetsenbord om het opstartproces te onderbreken (het benodigde scherm verschijnt namelijk maar zeer kort).

Let op: gebruik de VPS-console in het controlepaneel en druk daar op ctrl-alt-del en niet op restart. Het onderstaande scherm blijft dan langer in beeld.

Je krijgt (ongeveer) het volgende scherm te zien:

ubuntu grub menu

Stap 2

Druk op de 'e'-toets op je toetsenbord om de boot-parameters aan te kunnen passen. Standaard staat de kernel ingesteld om in ro-mode (read only) te starten:

ubuntu grub parameters read only

In Debian zal hier 'ro quiet' staan. Pas 'ro' / 'ro quiet' aan naar 'rw init=/bin/bash'(zonder haakjes). Omdat de tekst niet volledig op een regel past, zul je zien dat er een \ aan het eind van de regel wordt toegevoegd om aan te geven dat de tekst verder gaat op de volgende regel.

Het resultaat ziet er als volgt uit:

ubuntu grub parameters read write

Druk nu op ctrl + x om je VPS te starten met de aangepaste boot-parameters.

Stap 3

Na het starten van je VPS kom je in een bash prompt terecht. Je kunt nu je root-wachtwoord resetten met het commando:

passwd root

Stap 4

Reboot tot slot je VPS met het commando hieronder. De toevoeging -f (force) is hier noodzakelijk om de reboot uit te kunnen voeren.

reboot -f

Je root wachtwoord is nu gereset! Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het resetten van je root-wachtwoord in Ubuntu en Debian.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.