DirectAdmin: de VPS mailservice instellen

Op een VPS bij TransIP kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om (na een eenmalige configuratie binnen Exim op jouw VPS) uitgaande mails via onze mailservers te sturen.

Door de mailservice te gebruiken hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Je kunt de mailservice het gemakkelijkst configureren via de installatiewizard in jouw controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

VPS mailservice Installation Wizard

Handmatig Exim configureren

Stel je liever je mailservice handmatig in? Raadpleeg dan eerst dit artikel voor het instellen van je DNS-records en om je je gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen. Vervolgens doorloop je onderstaande stappen via de VPS-console in je controlepaneel, of via SSH.

Stap 1

Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt.

Stap 2

Open het bestand /etc/exim.conf :

nano /etc/exim.conf

Stap 3

Zoek binnen het bestand naar de sectie over 'begin authenticators'. Voeg daar het volgende toe (vervang de username en password met jouw eigen mailcluster-gebruikersnaam & wachtwoord):

auth_login:
  driver = plaintext
  public_name = LOGIN
  client_send = : username : password
  server_set_id = $1

Stap 4

Zoek binnen het bestand naar de sectie over 'begin routers'. Voeg daar het volgende toe:

transip_email:
  driver = manualroute
  domains = ! +local_domains
  ignore_target_hosts = 127.0.0.0/8
  condition = "${perl{check_limits}}"
  transport = auth_relay
  route_list = * vps.transip.email::587
  no_more

Stap 5

Zoek binnen het bestand naar de sectie over 'begin transports'. Voeg daar het volgende toe:

auth_relay:
  driver = smtp
  port = 587
  hosts_require_auth = <; $host_address
  hosts_require_tls = <; $host_address

Stap 6

Sla de wijzigingen op en sluit nano af met ctrl + x > y > enter.

Stap 7

Herstart nu exim om de wijzigingen van kracht te laten worden.

systemctl restart exim

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 13 februari 2018 (#759)

@msterk

Bedankt voor het compliment! In een toekomstige update gaan wij stapsgewijs SSL op de mail toelichten. Voor nu kun je voor advies contact opnemen met onze supporters via de 'Neem contact op' knop. Zou je in je bericht aan onze supporters kunnen aangeven of je bijvoorbeeld Comodo of Let's Encrypt gebruikt?

0
msterk 13 februari 2018 (#757)

Beste,

Dit is een goed artikel! Hoe is het nu mogelijk om een SSL te installeren op de mail ?

0
lexley 31 januari 2018 (#682)

@dekeijzer, Dit klopt helemaal en werkt ook beter. Hiermee voorkom je bij een update of het updaten van je config doormiddel van custombuild je instellingen verloren raken. Dit heb ik het draaien op verschillende productieservers.

Met het commando "chattr +i <pad>/<bestandsnaam>" kan je schrijfbescherming op bestanden zetten. Hiermee voorkom je dat welke applicatie dan ook een wijziging kan aanbrengen aan een bestand. Bijvoorbeeld: "chattr +i /etc/exim.conf"

0
pes 28 januari 2018 (#671)

In Custombuild 2.0 is in te stellen of de exim.conf overschreven mag worden; in ieder geval via de (gratis) (aan te raden) plugin. Hiermee is waarschijnlijk te voorkomen dat de wijzigingen overschreven worden (niet getest!).

Indien er geen wijzigingen worden doorgevoerd in de DNS-instellingen van een specifiek domein dan blijft dat domein op de oude (huidige) manier de mail verzenden? Of moeten na de aanpassingen in Exim alle domeinen worden aangepast met de nieuwe instellingen?

0
Matthijs van Beek Admin 15 januari 2018 (#624)

@dekeijzer

Bedankt voor je feedback! Wij gaan dit binnenkort onderzoeken en zullen ook eventuele impact bij updates controleren en daar het artikel op aanpassen

0
dekeijzer 13 januari 2018 (#612)

De DirectAdmin exim.conf leest nu de bestanden:

• exim.authenticators.post.conf
  • exim.routers.pre.conf
  • exim.transports.pre.conf

waar bovenstaande stukken ingezet kunnen worden. Die zouden bij een update niet aangepast moeten worden (niet getest).

1
erulezz 14 oktober 2017 (#183)

Let wel op: Als je nu via CustomBuild de exim configs bijwerkt (./build exim_confs) voor bijvoorbeeld SpamBlocker v4.5 dan gaan je wijzigingen aan exim.conf verloren omdat dit overschreven wordt. Er zijn manieren om enkele aanpassingen te bewaren (exim.variables.conf.custom) maar volgens mij werkt dat niet voor de bovenstaande aanpassingen die je moet maken.