Hoe kan ik packet-loss op mijn VPS meten?

Soms kan het, om wat voor reden dan ook, zo zijn dat jouw VPS wel een netwerkverbinding heeft, maar dat deze traag of met haperingen verloopt. Dit hoeft lang niet altijd te betekenen dat er iets mis is met jouw VPS, want de oorzaak kan ook heel goed in een extern netwerk liggen. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen zien wij zelf ook bij dergelijke problemen graag een traceroute of MTR toegevoegd. MTR combineert de latency / packet-loss informatie van een 'ping' met de route-informatie van een 'traceroute' en is dan ook voor diagnostische doeleinden erg handig.

Installatie MTR

MTR is een standalone programma / applicatie en zul je voordat je het kunt gebruiken dan ook eerst moeten installeren op jouw OS.

• Linux:
    Gebruik de package-manager die jouw OS gebruikt en installeer daarmee "MTR". Een voorbeeld voor bijvoorbeeld CentOS is:

yum install mtr.

Voor Ubuntu is dat:

sudo apt-get install mtr

• Mac OS X:
    Je kunt een self-installer downloaden op deze website. Ook kun je via homebrew of macports via het command of "ports install mtr" MTR installeren voor gebruik in de OS X terminal.
  • Windows:
    De installer voor gebruik van MTR onder Windows kun je hier terugvinden.

Gebruik MTR

Wanneer je snel een MTR wilt draaien is het commando "mtr [IP ADRES] / [HOSTNAAM]" voldoende. Dit zorgt echter voor een real-time MTR die door blijft gaan totdat je hem stopzet en alleen door de MTR te pauzeren (druk P) kun je eventueel de output selecteren en vervolgens copy-pasten.

Een goed alternatief is van te voren aangeven hoe vaak je de MTR wilt draaien en de output direct geschikt voor copy paste acties te maken. Dit kun je doen door het volgende commando:

mtr -rw --report-cycles=[WAARDE] [IP ADRES] / [HOSTNAAM]

Een voorbeeld van de output hiervan voor bijvoorbeeld een MTR naar Google.com (mtr -rw --report-cycles=20 google.com) is onderstaand:

VPS MTR