Debian 9 installeren

In dit artikel lichten wij de installatie en de vele opties tijdens de installatie van Debian 9 toe. Wil je weten hoe je je VPS herinstalleert? Neem dan een kijkje in ons artikel 'Een OS (her)installeren op je VPS'.

Stap 1

Na de bestelling / herinstallatie van je VPS met Debian 9 word je in de VPS-console gegroet door het onderstaand scherm, waarin om een hostname wordt gevraagd. Pas deze aan (gebruik bijvoorbeeld de syntax server.jedomein.nl) en vergeet niet in de DNS-instellingen van je domein een DNS-record aan te maken voor de hostname.

Debian 9 installation configure hostname

Stap 2

Debian 9 vraagt je vervolgens om een domein op te geven waar je VPS een onderdeel van is. Gebruik hiervoor dezelfde domeinnaam als je ook voor je hostname hebt gebruikt.

debian 9 installation configure domain

Je kunt in deze context domein zien als de naam van je netwerk en zorgt er (o.a.) voor dat als je meerdere VPS'en in een private network gebruikt deze elkaar kunnen vinden.

Stap 3

In deze stap kun je de taal aanpassen die gebruikt wordt voor de installatie en het gebruik van Debian 9. Wij raden aan voor Engels te kiezen: Er is meer documentatie in het Engels dan in welke andere taal dan ook voor Debian 9, wat het eventueel vinden van hulp een stuk eenvoudiger maakt.

debian 9 installation select language

Stap 4

Selecteer het land / de regio waar je vandaan komt. Locatie afhankelijke instellingen (tijd e.d.) maken hiervan gebruik. Voor Nederland klik je op 'other' > 'Europe' > 'Netherlands'.

debian 9 installation select location

Er is geen locale gedefinieerd voor Nederland (en veel andere landen) en er word je gevraagd om er een te kiezen. De optie en_US.UTF-8 is de meest gebruikte in Nederland en is standaard geselecteerd. Klik op 'Enter' om verder te gaan.

debian 9 installation configure locales

Stap 5

Vervolgens selecteer je je toetsenbord layout. Je kunt dit altijd na afloop aanpassen vanuit command-line. Wij raden aan tijdens de installatie dit niet te wijzigen (tenzij je bijvoorbeeld daadwerkelijk een azerty-toetsenbord gebruikt). In Nederland is de standaard gebruikte layout English (US) en niet Dutch.

debian 9 installation configure keyboard

Stap 6

Optioneel kun je nu een proxy instellen. Tenzij het een bewuste keuze is om er wel een te gebruiken, laat je het veld leeg en klik je op 'Continue'.

debian 9 installation choose proxy

Stap 7

Debian 9 haalt nu enkele benodigde bestanden binnen, waarna je wordt gevraagd om een root-wachtwoord in te stellen. Zorg dat je hiervoor een sterk wachtwoord gebruikt (zonder bijvoorbeeld een persoonsnaam er in).

debian 9 installation root password

Er zal je gevraagd worden om ter bevestiging het wachtwoord nogmaals op te geven.

Stap 8

Vervolgens maak je een nieuw account (de gebruiker die bij dit account hoort maak je in stap 9). Je kunt hier bijvoorbeeld een naam gebruiken die aangeeft waar het account voor dient.

debian 9 installation create account

Stap 9

Je maakt vervolgens de gebruikersnaam aan om te gebruiken bij het account dat je in de vorige stap hebt gemaakt. De gebruikersnaam en accountnaam mogen overeen komen.

Je kunt deze gebruiker bijvoorbeeld ook gebruiken wanneer je SSH gebruikt, om te verbinden met je VPS en de SSH-root toegang uitzetten.

debian 9 installation create user

Stap 10

Geef een sterk wachtwoord op voor de nieuwe gebruiker. Er zal ook hier gevraagd worden het wachtwoord te bevestigen.

debian 9 installation new user password

Stap 11

Je kiest nu de partitionering methode van je installatie. Enkele opties die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld LVM, EXT4, XFS.

Wij kiezen hier voor 'Guided - use entire disk and set up LVM'. Dit heeft doorgaans de voorkeur omdat je partities dan binnen een 'Logical Volume' worden aangemaakt en die later goed aan te passen is qua grootte. Dit is handig als je later besluit je VPS / SSD te upgraden.

debian 9 installation select partition method

Wanneer je voor 'Encrypted LVM' kiest, krijg je een optie om een passphrase in te stellen. Je zult dan wanneer je VPS (her)start altijd eerst de passphrase moeten opgeven. Raak je de passphrase kwijt, dan zul je nooit meer toegang kunnen krijgen tot je VPS en is enkel een herinstallatie de enige optie.

Stap 12

Er word je gevraagd welke schijf je wil gebruiken om de installatie naar te schrijven. Op je VPS heb je in principe altijd maar één schijf (tenzij je Big Storage gebruikt, maar installeer daar nooit een OS op).

debian 9 installation select disk to partition

Stap 13

Je kiest vervolgens een 'Partitioning scheme'. Voor de meeste scenario's is op een VPS de optie 'All files in one partition' toereikend. Wij raden aan deze te kiezen, tenzij een van onderstaande scenario's voor je van toepassing is.

debian 9 installation select partitioning scheme

• De optie 'Seperate /home partition' is handig bij meerdere gebruikers op een VPS. Je kunt zo bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er een limiet zit op hoeveel data een gebruiker in zijn map eigen /home partitie kwijt kan.

• De optie 'Seperate /home, /var, and /tmp partitions' gaat daar een stap verder in en scheidt ook de /var en /tmp partitions. Dit is eveneens handig wanneer je bijvoorbeeld wil voorkomen dat een log-bestand in /var je SSD helemaal vol schrijft.

Stap 14

Debian vraagt je of je zeker weet dat je Debian op je SSD wil installerren (met LVM). Kies hier voor 'Yes'.

debian 9 installation write changes

Je krijgt nu je huidige partities en mount points te zien en kunt hier nog aanpassingen in maken. Je kunt hier direct verder door op 'Finish partitioning and write changes to disk' te kiezen.

debian 9 installation partitioning check

Voor de zekerheid krijg je nog een laatste kans van Debian om je te bedenken. Selecteer 'Yes' en klik op 'Enter' om daadwerkelijk de installatie te starten.

debian 9 installation write changes doublecheck

Stap 15

Debian zal je vragen of automatisch een maal per week anoniem statistieken van de meest gebruikte software-packages gestuurd mogen worden naar Debian. Dit is o.a. van belang voor Debian om vast te stellen welke packages in de Debian images worden opgenomen. Je bent vrij hier 'Yes' of 'No' te kiezen.

debian 9 installation popularity check

Stap 16

Standaard wordt alleen een kale installatie uitgevoerd. Wij raden aan een zo minimaal mogelijke installatie uit te voeren om te voorkomen dat je onnodige software installeert. De 'standard system utilities' zijn wel nuttig om alvast mee te installeren (om bijvoorbeeld de man hulppagina's te kunnen gebruiken). Klik na het aanpassen van je selectie op 'Enter' om verder te gaan.

debian 9 installation software selection

Wij raden af om een 'Desktop environment' te installeren omdat de performance van een desktopomgeving op een virtuele server nooit gelijk zal zijn aan een fysieke computer. Voor de use cases waarvoor VPS'en doorgaans gebruikt worden (e.g. website, database, applicatie, en/of e-mail hosting) is een GUI binnen Linux ook niet nodig.

Stap 17

In deze stap vraagt Debian of de GRUB boot loader geïnstalleerd mag worden op je harde schijf. Druk op 'Enter' om toestemming te geven.

debian 9 installation install grub

Debian zal je tot slot vragen op welke schijf GRUB geïnstalleerd mag worden. Selecteer /dev/vda en druk op 'Enter' om je installatie af te ronden.

debian 9 installation install grub disk selection

De installatie is nu voltooid! Druk op 'Enter' om je VPS te herstarten. Je kunt daarna meteen aan de slag met de verdere configuratie van je VPS.

debian 9 installation finishedMocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.