Een intern IP-adres instellen op je VPS

Wanneer je jouw VPS-en hebt toegevoegd aan een Private Network, dan zul je voordat je hier volledig gebruik van kunt maken eerst nog interne IP-adressen moeten instellen.

In de voorbeelden wordt er van de 192.168.0.0/16 range gebruik gemaakt. Je kunt echter zelf kiezen uit een van de in de RFC vastgestelde IP-ranges voor gebruik binnen private networks: 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16. Tevens gebruiken de voorbeelden nano als editor, maar het staat je vrij je favoriete editor te gebruiken.

• Voer de stappen in dit artikel uit als root, of gebruiker met sudorechten.

• Bij verkeerde aanpassingen kun je jouw VPS onbereikbaar maken. Zorg er dan ook voor dat je ook toegang via de console in het controlepaneel hebt (indien je dit via SSH uitvoert). Daarnaast is het sterk aanbevolen van te voren een Snapshot te maken waar je op kunt terugvallen.

CentOS 6

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open je netwerkconfiguratie:

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1

(eth1 is de naam van je private network adapter. ifcfg-eth0 is de adapter van je public network.)

Stap 3

Er staat al een standaard configuratie in het configuratiebestand. Voeg onderstaande opties toe / pas de bestaande configuratie aan. Vervang het IP achter 'IPADDR' door het IP-adres dat je daadwerkelijk wil gebruiken.

Pas niet de waardes achter HWADDR en UUID aan in je bestaande configuratie!

ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.1.2
NETMASK=255.255.255.0
USERCTL=no

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

/etc/init.d/networking restart

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen, dan maak je voor ieder extra private IP-adres een nieuw bestand aan:

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1:1

Let er op dat als je al een extra IP-adres op eth1:1 ingesteld hebt dat je dan de volgende interface neemt (dus eth1:2).

Er wordt een leeg configuratie-bestand geopend. Voer hier het volgende in:

DEVICE=eth1:1
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.1.2
NETMASK=255.255.255.0
ONBOOT=yes

CentOS 7

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open je netwerkconfiguratie:

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1

(eth1 is de naam van je private network adapter. ifcfg-eth0 is de adapter van je public network.)

Stap 3

Er staat al een standaard configuratie in het configuratiebestand. Voeg onderstaande opties toe / pas de bestaande configuratie aan. Vervang het IP achter 'IPADDR' door het IP-adres dat je daadwerkelijk wil gebruiken.

Pas niet de waardes achter HWADDR, UUID, etc. aan in je bestaande configuratie!

ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.1.2
NETMASK=255.255.255.0
USERCTL=no

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

systemctl restart networking

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen, dan breid je de configuratie in stap 3 uit met IPADDR0, IPADDR1, etc. en NETMASK0, NETMASK1, etc.:

ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.1.2
IPADDR0=192.168.1.3
NETMASK=255.255.255.0
NETMASK0=255.255.255.0
USERCTL=no

Debian 8

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open de netwerkconfiguratie:

nano /etc/network/interfaces

Stap 3

Kies een intern IP-adres dat je wilt gebruiken en voer onderaan het bestand (i.e. onder de bestaande configuratie) de volgende configuratie in:

auto eth1
iface eth1 inet static
   address 192.168.1.2
   netmask 255.255.255.0

De configuratie voor eth0 is reeds opgenomen in het bestand. Door bovenstaande code toe te voegen configureer je je private network adapter eth1 met een statisch IP-adres.

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

systemctl restart networking

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen, dan doe je dat op dezelfde manier als wanneer je extra reguliere IP-adressen toevoegt (deze constructie gebruik je per IP, dus een derde IP krijgt de interface naam eth1:1, een vierde eth1:2 etc):

auto eth1:0
allow-hotplug eth1:0
iface eth1:0 inet static
     address 192.168.1.3
     netmask 255.255.255.0

Debian 9

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open je netwerkconfiguratie:

nano /etc/network/interfaces

Stap 3

Voeg de configuratie voor ens7 toe onderaan het geopende bestand.

auto ens7
iface ens7 inet static
  address 192.168.1.2
  netmask 255.255.255.0

Je voegt hier dus een nieuwe interface toe direct onder de bestaande (ens3). Pas niet niet de bestaande 'public' interface (ens3) aan.

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

systemctl restart networking

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen? Je voegt dan voor ieder IP-adres apart een extra (soort van) sub-adapter toe in je configuratie:

auto ens7:0
allow-hotplug ens7:0
iface ens7:0 inet static
  address 192.168.1.3
  netmask 255.255.255.0

Deze constructie gebruik je per IP-adres. Een derde IP-adres krijgt dus de interface naam ens7:1, een vierde ens7:2 etc.

FreeBSD

Let op! Hoewel volledig op FreeBSD gebaseerd, werken onderstaand instructies NIET voor pfSense. Hiervoor zul je altijd via de interface van pfSense private IP's moeten toevoegen.

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open de netwerkconfiguratie (Nano is niet standaard in FreeBSD):

vi /etc/rc.conf

Stap 3

In de configuratie is waarschijnlijk je private network interface (vtnet1) nog niet opgenomen. Voer de configuratie voor vtnet1 (de private network interface) in. Kies hier een intern IP-adres dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld:

ifconfig_vtnet1="inet 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0"

Het resultaat ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

freebsd network configuration with private network config

Stap 4

Sla je instellingen op (:wq!) en voer het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

/etc/rc.d/netif restart

Je kunt vervolgens je IP-adres testen met een ping opdracht:

ping 192.168.1.2

Ubuntu 14

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open de netwerkconfiguratie:

nano /etc/network/interfaces

Stap 3

Kies een intern IP-adres dat je wilt gebruiken en voer onderaan het bestand de configuratie in:

auto eth1
iface eth1 inet static
   address 192.168.1.2
   netmask 255.255.255.0

De configuratie voor eth0 is reeds opgenomen in het bestand. Door bovenstaande code toe te voegen configureer je je private network adapter eth1 met een statisch IP-adres.

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0

Dit commando neemt ook direct je private networkadapter (eth1) mee. Andere commando's zoals 'sudo /etc/init.d/networking restart' geven een foutmelding en voeren de wijziging niet door.

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen, dan doe je dat op dezelfde manier als wanneer je extra reguliere IP-adressen toevoegt (deze constructie gebruik je per IP, dus een derde IP krijgt de interface naam eth1:1, een vierde eth1:2 etc):

auto eth1:0
allow-hotplug eth1:0
iface eth1:0 inet static
     address 192.168.1.3
     netmask 255.255.255.0

Hierna is een herstart van je VPS nodig. Andere commando's zoals sudo /etc/init.d/networking restart voeren de wijziging niet daadwerkelijk door.

Ubuntu 16

Vanaf Ubuntu 16 wordt er gebruik gemaakt van PredictableNetworkInterfaceNames en wordt er niet meer standaard gebruik gemaakt van de 'eth1' interface voor de private network-interface. In plaats daarvan zal deze interface een "ens" interface toebedeeld krijgen wanneer je deze toevoegt aan een private network.

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open je netwerkconfiguratie:

nano /etc/network/interfaces

Stap 3

Voeg de configuratie voor ens7 toe onderaan het geopende bestand.

auto ens7
iface ens7 inet static
  address 192.168.1.2
  netmask 255.255.255.0

Je voegt hier dus een nieuwe interface toe direct onder de bestaande (ens3). Pas niet niet de bestaande 'public' interface (ens3) aan.

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

systemctl restart networking

Optioneel: extra private IP's

Wil je nog meer interne IP's instellen? Je voegt dan voor ieder IP-adres apart een extra (soort van) sub-adapter toe in je configuratie:

auto ens7:0
allow-hotplug ens7:0
iface ens7:0 inet static
  address 192.168.1.3
  netmask 255.255.255.0

Deze constructie gebruik je per IP, dus een derde IP krijgt de interface naam ens7:1, een vierde ens7:2 etc.

Ubuntu 18

In Ubuntu 18 is afgestapt van static interfaces (/etc/network/interfaces) en overgestapt op NetPlan. Netplan is een YAML netwerk configuratie abstractie voor verschillende backends. Je netwerkconfiguratie vindt voortaan plaats in een yaml bestand, namelijk /etc/netplan/01-netcfg.yaml.

Stap 1

Log in op je VPS via SSH of de VPS console.

Stap 2

Open je netwerkconfiguratie:

nano /etc/netplan/01-netcfg.yaml

Stap 3

Voeg de configuratie voor ens7 toe onderaan het geopende bestand.

ens7:
  dhcp4: no
  addresses:
   - 192.168.1.2/24

Je voegt hier dus een nieuwe interface toe direct onder de bestaande (ens3). Pas niet niet de bestaande 'public' interface (ens3) aan.

Stap 4

Sla je instellingen op en sluit je editor (ctrl + x > y > enter). Voer tot slot het volgende commando uit om het netwerk te herstarten:

systemctl restart networking

Optioneel: extra private IP's

Eventuele extra IP's voeg je direct toe onder het rijtje 'addresses' in je configuratie zoals in het voorbeeld hieronder.

ens7:
  dhcp4: no
  addresses:
   - 192.168.1.2/24
   - 192.168.1.3/24

Windows Server 2008

Stap 1

Log in als Administrator op jouw Window Server VPS.

configure private ip

Stap 2

Klik op Start en vervolgens op 'Control Panel' > 'View network status and tasks'.

configure private ip

Stap 3

Klik op de Local Area Connection 2 en vervolgens op 'Properties'.

configure private ip

Stap 4

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' en klik daarna op 'Properties'.

configure private ip

Vul onder 'Use the following IP address' je interne IP in en vul het subnet mask in. Klik op 'Ok' om dit op te slaan.

Windows Server 2012/2016

Stap 1

Log in als Administrator op jouw Window Server VPS.

configure private ip

Stap 2

Ga naar het Control Panel en klik op 'View network status and tasks'.

configure private ip

Stap 3

Klik op Ethernet 2 en vervolgens op 'Properties'.

configure private ip

Stap 4

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' en klik daarna op 'Properties'.

configure private ip
Vul onder 'Use the following IP address' je interne IP in en vul het subnet mask in. Klik op 'Ok' om dit op te slaan.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.