Een MX-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een MX-record instelt binnen de DNS-instellingen van je domeinnaam.

MX staat voor 'Mail Exchange'. Een MX-record geeft aan welke mailserver verantwoordelijk moet zijn voor het ontvangen van e-mail gericht aan je domeinnaam.

Wanneer je meerdere mailservers wilt gebruiken om e-mails te sturen, geef je met een MX-record op welke mailserver prioriteit heeft over de andere mailserver(s).

Waar voeg ik een MX-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het MX-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.

Voorbeeld van MX en SPF records

Hoe stel ik een MX-record in?

Wanneer je een webhostingpakket voor je domeinnaam hebt besteld, kun je naar wens e-mailadressen aanmaken en hier e-mail mee versturen en ontvangen. Om e-mails te kunnen ontvangen, is het belangrijk dat het MX-record van het webhostingpakket in de DNS-instellingen van je domeinnaam aanwezig is.

In het bovenstaande voorbeeld zie je het MX-record en het zogenaamde SPF-record van onze webhostingpakketten terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Zoals vermeld is het MX-record nodig om e-mails te kunnen ontvangen.

Het SPF-record bevat informatie over de hostnames en de IP-adressen die vanaf jouw domein e-mails mogen verzenden. Lees het artikel 'Ik wil een SPF-record instellen' voor meer informatie over SPF-records.

Je ziet dat onder 'Naam' een @ ingevuld is, wat aangeeft dat het MX-record voor het hoofddomein site-voorbeeld.nl geldt.

Hierdoor geven we aan dat de mailserver in de waarde geldt voor e-mailadressen die eindigen op @site-voorbeeld.nl.

Op onze webhostingpakketten is het niet mogelijk om e-mailadressen aan te maken voor subdomeinen (zoals @nick.site-voorbeeld.nl).

Onder 'Waarde' zie je 10 mx.transip.email. terug. Hier is 10 de prioriteit van de opgegeven mailserver mx.transip.email.

De prioriteit van MX-records geef je aan op een schaal van 0 tot 100, waar 0 de hoogste prioriteit is en 100 de laagste prioriteit. Hoewel het verplicht is om een prioriteit op te geven in een MX-record, maakt de prioriteit alleen uit als er meerdere MX-records voor dezelfde naam zijn opgegeven. Het MX-record met de hoogste prioriteit wordt hierbij als eerst aangeroepen.

Naam

Een MX-record stel je in door met de naam te beginnen. Hier geef je op voor welk deel van het domein het DNS-record moet werken.

• Wil je een MX-record voor het root domein instellen, dan vul je een @ in het 'Naam'-veld in.
  • Wil je een MX-record instellen voor een subdomein, dan vul je alleen het subdomein in het 'Naam'-veld in.
    • Onze DNS-software voegt dan het root domein automatisch op de achtergrond aan het subdomein toe.
    • Op onze webhostingpakketten is het niet mogelijk om e-mailadressen aan te maken voor subdomeinen (zoals @nick.site-voorbeeld.nl). Het gebruik van MX-records in combinatie met subdomeinen heeft in dat geval dan ook geen effect.
    • Mocht je zelf een mailserver hebben ingericht (bijvoorbeeld met onze VPS-diensten), dan kun je wél subdomeinen hierbij gebruiken. Let wel op dat wij hier geen directe ondersteuning op leveren.

TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 5 minuten.

Type

Omdat je een MX-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'MX'.

Waarde

De waarde van een MX-record begin je altijd met een prioriteit voor de hierop volgende mailserver. Zoals vermeld gebruik je hier een prioriteit van 0 tot 100, waar 0 de hoogste prioriteit heeft en 100 de laagste prioriteit.

Na de prioriteit geef je de mailserver op, die je vervolgens afsluit met een punt, ook wel 'trailing dot' genoemd. De trailing dot zorgt ervoor dat onze DNS-software niet ook nog eens het root domein achter de waarde plaatst. In ons voorbeeld van het webhostingpakket is 10 mx.transip.email. de volledige waarde. Let hierbij op de afsluitende punt.

Mocht je als waarde het root domein op willen geven, dan vul je eerst de prioriteit in en daarna een @. Voor webhostingpakketten is dit niet het geval, hiervan is 10 mx.transip.email. altijd de waarde.

Voor het instellen van een 'null MX'-record (om aan te geven dat je geen mail kunt ontvangen voor het domein) vul je alsnog een prioriteit in en sluit je ook af met een punt. De waarde van het MX-record vul je dan in als '0 .'

• Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van het MX-record.

• Omdat je voor de naam van een DNS-record alleen een subdomein of het hoofddomein van jouw eigen domeinnaam kunt opgeven, is het gebruik van de trailing dot voor de naam niet nodig.
  • Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

Dit artikel heeft het instellen van een MX-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Wil je weten hoe je onder andere de MX-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS-instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en via de knop 'Contact' in je controlepaneel.

Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties'!