Wat zijn DNS en nameservers?

In dit artikel geven we aan hoe DNS en nameservers van domeinnamen werken. Daarnaast leggen we uit welke verschillende DNS records je bij TransIP kuntgebruiken. De verzameling DNS records voor je domeinnaam noemen we DNS instellingen. Bij TransIP kun je kosteloos en eenvoudig je DNS en nameservers beheren.

Nameservers

Voordat we dieper in gaan op DNS, is het belangrijk om te weten wat de nameservers van een domeinnaam doen. De DNS records van je domeinnaam worden in de nameservers van je domeinnaam opgeslagen.

Zodra je bijvoorbeeld een domeinnaam in de adresbalk van je browser invoert, wordt er een verzoek gedaan naar de nameservers van het domein. De nameservers geven vervolgens het IP-adres terug die in de DNS instellingen van de domeinnaam staan.

Wanneer je een domeinnaam bij TransIP hebt geregistreerd, wordt er standaard gebruik gemaakt van de TransIP nameservers. Als een domeinnaam deze nameservers gebruikt, betekent dit dat de bijbehorende DNS records in jouw controlepaneel actief zijn.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je andere nameservers wil gebruiken, bijvoorbeeld als je website bij een andere provider gehost wordt. Sommige providers vragen namelijk om hun nameservers te gebruiken. In dat geval zijn de DNS records in je controlepaneel niet langer actief, maar ligt het beheer ervan bij de andere provider.

De nameservers van je domeinnaam kun je eenvoudig in je controlepaneel beheren.

DNS

Domeinnamen maken gebruik van DNS, wat staat voor Domain Name System. Voor je domeinnaam kun je zogenaamde DNS records instellen. Dit zijn regels waarmee je je domeinnaam naar bijvoorbeeld een website of e-mailserver kunt laten wijzen.

Je vindt de DNS records van je domeinnamen terug in je controlepaneel. Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Voorbeeld van jouw DNS records

Wanneer je alleen een domeinregistratie in je bezit hebt, zonder bijvoorbeeld een webhostingpakket, dan zie je hier een zestal DNS-records ingesteld staan. Naast de eerste twee A en AAAA records zie je IP-adressen terug. Door deze twee DNS-records krijg je na het bezoeken van jouw domeinnaam onze onmiskenbare 'Gereserveerd' pagina te zien.

De overige vier records zijn voor jouw gemak ingesteld. Wanneer je de IP-adressen van de eerste twee records aanpast naar bijvoorbeeld jouw externe webhosting, zullen de andere vier records hier ook naar toe wijzen. Verderop deze pagina zal er dieper worden ingegaan op de verschillende recordtypes.

In het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel' vind je een uitgebreide uitleg over hoe je DNS records in je controlepaneel kunt instellen.

Let op: Als je een webhostingpakket bij je domeinnaam hebt besteld, dan zie je hier andere DNS records terug. Lees hier meer informatie over de DNS instellingen van onze webhostingpakketten.

Welke type DNS-records kan ik gebruiken?

Er zijn tal van DNS records aanwezig om je domeinnaam te beheren. Hieronder zie je een overzicht van de DNS records die je in je controlepaneel kunt instellen.

Mocht je meer informatie willen over een specifiek DNS record, klik dan hieronder op het type record om naar het bijbehorende artikel te gaan.

• A Record: Voor het koppelen van een IPv4 adres aan het (sub)domein.

• AAAA Record: Voor het koppelen van een IPv6 adres aan het (sub)domein.

• CNAME Record: Voor het koppelen van een subdomein aan een ander (sub)domein.

• MX Record: Voor het afleveren van e-mail aan een mailserver voor het (sub)domein.

• TXT Record: Van origine voor het toevoegen van leesbare tekst in DNS records. Tegenwoordig gebruikt voor allerlei zaken zoals SPF en DKIM records.

• SPF Record: SPF records zijn een variatie op het TXT record en worden gebruikt om aan te geven welk IP-adres of hostnaam toestemming heeft om te mailen vanaf jouw domeinnaam. Hoe je een SPF record instelt, wordt behandeld in het artikel 'Ik wil een TXT record instellen'.

• DKIM Record: DKIM records zijn een variatie op het TXT record en worden gebruikt voor het valideren van de afzender van e-mail. Hoe je een DKIM record instelt, wordt behandeld in het artikel 'Ik wil een TXT record instellen'.

• CAA Record: Voor het specificeren van de 'Certificate Authority('s)' die SSL-certificaat voor jouw (sub)domein mag uitgeven.

• SRV Record: Voor het specificeren van een locatie van een service op het (sub)domein.

• NS record: Voor het gebruik van aparte nameservers voor subdomeinen.

• TLSA record: Voor het koppelen van een TLS Server (X.509) certificaat of 'public key' aan een domeinnaam.

In dit artikel hebben we uitleg gegeven over DNS records en nameservers. Wil je weten hoe je DNS records en nameservers in je controlepaneelt instelt, maak dan gebruik van het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel'.

Om te zien hoe je de DNS records van jouw webhostingpakket instelt, check dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en via de knop 'Contact' in je controlepaneel.

Voor vragen over het instellen van DNS records of nameservers van externe hosting of e-mail kan je het beste contact opnemen met je hosting- of e-mailprovider.

Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties' een bericht achter!