Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een A-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een A-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

De A in het A-record staat voor 'Address'. Met dit type record koppel je een (sub)domein door middel van een IP-adres aan een server (denk hierbij aan een webserver of een mailserver). Het A-record wordt bijvoorbeeld gebruikt om de website op je webhostingpakket bereikbaar te maken via je domeinnaam.

Bij A-records kun je alleen IPv4-adressen invullen. IPv6-adressen kun je met AAAA-records instellen.


Waar voeg ik een A-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar 'Domein' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het A-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.

a record voorbeeld


Hoe stel ik een A-record in?

In het bovenstaande voorbeeld zie je een A-record terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Dit record is ingesteld voor het hoofddomein (zonder www ervoor) en wijst naar het IPv4-adres 37.97.254.27.

Dit is het IP-adres van onze 'Gereserveerd'-pagina. Als we nu site-voorbeeld.nl invoeren in de adresbalk van een browser, zullen we uitkomen op de TransIP 'Gereserveerd'-pagina.


Naam

Een A-record stel je in door met de naam te beginnen. Hier geef je op voor welk deel van het domein het DNS-record moet werken. Een A-record kun je instellen voor zowel je hoofddomein (het root domein) als een subdomein.

  • Wil je een A-record voor het root domein instellen, dan vul je een @ in het 'Naam'-veld in.
  • Wil je een A-record voor een subdomein instellen, dan vul je alleen het subdomein in het 'Naam'-veld in.
    • Onze DNS-software voegt dan het root domein automatisch op de achtergrond aan het subdomein toe.

TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 5 minuten.


Type

Omdat je een A-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'A'.


Waarde

Als 'Waarde' van een A-record vul je altijd het IP-adres in van de server waar je je (sub)domein naartoe wilt laten wijzen.

Zodra je jouw A-record hebt toegevoegd, klik je op 'Opslaan'.


  • Om je hoofddomein met www ervoor bereikbaar te maken, voeg je een DNS-record toe met de naam 'www'. Vervolgens kies je CNAME als type en een '@' als waarde. 
     
    • Op die manier wijst het DNS-record voor het subdomein 'www' altijd naar hetzelfde record als het A- en/of AAAA-record voor je hoofddomein.
Het www record wijst naar het hoofddomein
  • Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

Dit artikel heeft het instellen van een A-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Wil je weten hoe je onder andere de A-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en via de knop 'Contact' in je controlepaneel.

Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties' een bericht achter!

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op