Ik wil mijn VPS klonen naar een nieuwe VPS

Met VPS klonen kun je een bestaande VPS een op een kopiëren naar een nieuwe VPS (i.e. zowel hardware als software).

Je hebt bovendien de mogelijkheid om tijdens het kloonproces je diensten geografisch te scheiden. Je geeft namelijk tijdens het kloonproces aan in welke availability-zone je de gekloonde VPS wil plaatsen. Je kloont je VPS door onderstaande stappen te doorlopen.

• Een VPS met een actieve VPS-lock kan niet gekloond worden.
  • Een VPS welke gebruik maakt van een licentie van een controlpanel (pre-installed images met DirectAdmin, Plesk of cPanel) of Windows Server kan ook gekloondworden. Wel zul je in het geval van een web control panel nog wel de nieuwe licentie (je krijgt die automatisch) moeten synchroniseren.
  • In verband met de benodigde SSD-schijfruimte is het niet mogelijk om te klonen naar een kleinere VPS.
  • Indien je op de originele VPS statisch geconfigureerde IP-adressen gebruikt, dan zal de netwerkverbinding op de nieuwe VPS nog niet direct actief zijn. Deze kan immers niet van dezelfde IP-adres(sen) gebruik maken. Om deze te activeren moet je het nieuw toegekende IP-adres handmatig aan de netwerkinterfaces van je VPS toevoegen en de 'oude' IP-adressen verwijderen. Meer informatie over het configureren van statische IP's op je VPS kun je hier terugvinden voor Linux en in dit artikel voor Windows.
  • Het klonen heeft geen gevolgen voor andere diensten, zoals Big Storage. Deze blijft gewoon actief gekoppeld aan de oude VPS en kan dan ook niet direct ook op de nieuwe VPS gebruikt worden.

Stap 1

Open je controlepaneel, ga naar 'VPS & Colocatie' en klik op de naam van je VPS.

Stap 2

Klik vervolgens op het tandwiel 'Geavanceerd' > 'Clone'.

vps advanced

Stap 3

Klik op 'Samenstellen' onder het type VPS dat je voor de kloon wil gebruiken. Door onderaan op 'Meer performance' te klikken kun je ook een X16, X24, of X32 kiezen.

vps kloon samenstellen

Stap 4

Je krijgt nu de beschikbare availability-zones te zien, en in welke availability-zone de originele VPS staat. Klik op 'Kiezen' achter de availability-zone waar je je VPS naar wil klonen.

vps klonen kies een availability zone

Stap 5

Klik tot slot op 'Bestelling afrekenen' om het klonen van de VPS te voltooiien.

vps bestelling afrekenen

Het kan, afhankelijk van de grootte van de originele VPS, enige tijd duren voordat de nieuwe VPS volledig te gebruiken is. Wel zal de 'nieuwe' VPS al vrijwel direct na de bestelling in het overzicht van je VPSen zichtbaar zijn.

In dit artikel hebben wij laten zien hoe je je VPS kloont. Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.