Wat is TCP / UDP?

Wanneer je met netwerken werkt, kom je al snel de termen TCP & UDP tegen, maar wat betekenen deze termen?

Zowel TCP en UDP zijn netwerkprotocollen, die gebruikt worden voor het versturen van data bits (packets) over het internet, bovenop het reguliere internet protocol (i.e. in de transpoortlaag/applicatielaag in de IP-stack).

TCP

TCP staat voor Transmission Control Protocol en wordt het meeste gebruikt; als je bijvoorbeeld vanaf je eigen computer op een link op een webpagina klikt, stuurt je browser TCP packets over het internet naar de server die de website host, en de betreffende server stuurt TCP packets terug.

Deze packets krijgen een getal toegewezen, zodat de ontvanger ze in de juiste volgorde ontvangt. TCP controleert daarnaast ook de data die verstuurd wordt, dus de server stuurt ook berichten terug naar de verzender om te bevestigen dat het je packets heeft ontvangen en dat er geen fouten in zitten. Krijgt je computer een onjuist antwoord terug? Dan worden de packets opnieuw gestuurd.

Naast webverkeer wordt TCP bijvoorbeeld ook gebruikt voor downloaden en het (niet live) streamen van video.

UDP

UDP staat voor User Datagram Protocol, waarbij een Datagram hetzelfde is als een packet. UDP werkt hetzelfde als TCP, maar zonder de error controles die TCP uitvoert. Hierdoor is UDP dus sneller dan TCP, maar ook minder betrouwbaar in het versturen van data.

UDP wordt dan ook vooral gebruikt wanneer snelheid belangrijker is dan een 100% foutloze verbinding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het doorsturen van server beschikbaarheid, live voice en video streaming en online gaming en live streams.

TCP verkeer is dus tweerichtingsverkeer waarbij voornamelijk de foutloze overdracht centraal staat en UDP eenrichtingsverkeer, waar snelheid de prioriteit heeft.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.