Block Storage aan een (Linux) VPS koppelen

Met Big Storage (HDD) en Fast Storage (NVMe) heb je de mogelijkheid om maximaal 10 extra schijven (een Block Storage) aan jouw VPS toe te voegen met respectievelijk een aanzienlijke opslagcapaciteit en hoge snelheid. Dit is bijvoorbeeld handig voor de opslag van data zoals media of back-ups, of voor database servers.

In deze handleiding laten we de stappen zien om een Block Storage te bestellen en in gebruik te nemen op jouw VPS met een Linux-based besturingssysteem. Mocht je al een Block Storage bezitten die je wilt gebruiken hiervoor, dan begin je bij de configuratie van je Block Storage.

• Voor Windows Server en (Free)BSD is een aparte handleiding beschikbaar.
  • Je Block Storage moet in dezelfde availability zone staan als de VPS waar je die aan koppelt.

• Verkeer van je VPS naar je Block Storage en omgekeerd telt niet mee in het dataverkeer van je VPS.

Block Storage bestellen

Stap 1

Ga in je controlepaneel naar het tabblad 'VPS' en klik op de VPS waar je de Block Storage aan wil toevoegen.

Stap 2

Scroll naar onderen naar 'Extra's bestellen' en klik achter 'Extra opslag, tot wel 40TB' op 'Bestellen'.

vps extras big storage

Stap 3

Kies respectievelijk:

• Optioneel de VPS waar je de Block Storage aan wil koppelen. Let wel dat de Block Storage enkel gekoppeld kan worden aan een VPS in dezelfde availability zone.
  • Het type Block Storage: Fast Storage (NVMe) of Big Storage (HDD)
  • De grootte van de schijf: tot 10TB voor Fast Storage en 40TB voor Big Storage
  • De availability zone waar de Block Storage wordt opgeleverd
  • Of je wel of niet gebruik wilt maken van offsite back-ups voor jouw Block Storage-schijf.

Klik wanneer je klaar bent op 'Verder met bestellen' en doorloop het verdere bestelproces.

block storage order flow step 1

Let op! Het kan even duren voordat de nieuwe schijf zichtbaar en gekoppeld is.

Een bestaande Block Storage gebruiken

In plaats van een nieuwe Block Storage, kun je ook een bestaande gebruiken. Let wel dat je VPS zich in dezelfde availability zone moet bevinden als de Block Storage. Doorloop hiervoor eerst de stappen voor het ontkoppelen van je huidige Block Storage. Je koppelt daarna je Block Storage opnieuw aan een andere VPS als volgt:

Stap 1

Ga in je controlepaneel naar het tabblad 'VPS' en klik in het linker overzicht op de naam van je Block of Fast Storage.

Stap 2

Klik op de knop 'Koppel aan VPS'.

big storage koppelen in controelepaneel

Stap 3

Je krijgt nu een overzicht van je VPS'en te zien. Wanneer je er veel bezit kun je bovenaan rechts het veld 'VPS Zoeken' gebruiken om je VPS snel te vinden.

big storage koppelen in controlepaneel, selecteer vps

Block Storage configureren

Voer de stappen in deze paragraaf uit met sudo als gebruiker met root rechten.

Stap 1

Voer het volgende commando uit voor- en nadat je de Block Storage aan je server gekoppeld hebt:

lsblk

De output zal er ongeveer zo uit zien:

NAME      MAJ:MIN    RM    SIZE  RO    TYPE   MOUNTPOINT
sr0          11:0     1   1024M   0    rom
vda         253:0     0    150G   0    disk
└─vda1      253:1     0    146G   0    part   /
└─vda2      253:1     0      1K   0    part
└─vda3      253:1     0      4G   0    part
vdb         253:0     0   2000G   0    disk

Na het koppelen van de Block Storage schijf is er een nieuwe vdX bij gekomen. In dit voorbeeld is dat een Big Storage schijf van 2000GB met de naam vdb. Zie je je Block Storage nog niet terug? Herstart dan je VPS.

Vervang in de volgende stappen waar vdX staat de X met de letter van je Block Storage schijf (in dit voorbeeld b).

LET OP: Stap 2-3 overschrijven bestaande partities en filesystems! Voer dit ALLEEN uit als de schijf gewist is of nog niet gepartitioneerd is.

Ga naar stap 4 als je NIET bestaande partities en filesystems wil overschrijven en Block Storage aan een andere server koppelt, of als je jouw VPS opnieuw geïnstalleerd hebt.

Stap 2

De schijf moet gepartitioneerd worden voordat we er een filesystem op kunnen zetten. Hiervoor kan je het volgende commando uitvoeren (voeg sudo ervoor toe wanneer je van Ubuntu gebruik maakt):

parted -s --align optimal /dev/vdX -- mklabel gpt mkpart primary 4MiB 100%

Indien parted nog niet geïnstalleerd blijkt (bij oudere versies van Debian / Ubuntu vaak het geval) kun je via het commando apt-get install parted parted installeren.

Stap 3

Hierna maak je een filesystem aan. Hieronder gebruiken we ext4 als filesystem, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor xfs of btrfs mocht je dat liever willen. Dit valt echter buiten de scope van deze handleiding.

mkfs -t ext4 /dev/vdX1

Stap 4

Nu mount je de Block Storage schijf en voeg je dit direct aan /etc/fstab toe zodat de schijf automatisch gekoppeld wordt bij het starten van je VPS. Voer hiervoor de volgende commando’s na elkaar uit (je bent vrij de locatie /mnt/blockstorage aan te passen, maar doe dit wel in alle commando's):

mkdir /mnt/blockstorage
echo "/dev/vdX1 /mnt/blockstorage ext4 defaults 0 0" | sudo tee -a /etc/fstab
mount /mnt/blockstorage
df -h | grep blockstorage

Wanneer dit goed gegaan is zie je na het uitvoeren van het laatste commando een regel die er ongeveer zo uit ziet:

/dev/vdb1 2.0T 33M 2.0T 1% /mnt/blockstorage

Stap 5

Als laatste test je of je naar de Block Storage schijf kan schrijven:

touch /mnt/blockstorage/testfile && rm /mnt/blockstorage/testfile

Wanneer je geen foutmelding krijg te zien bij het uitvoeren van het bovenstaande commando, dan heb je de Block Storage schijf succesvol gekoppeld aan jouw VPS!

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.