Blog overzicht

/ Plex vs Emby Media Server: waar hoort jouw media thuis?

Een eigen mediaserver is een must-have voor elke film- en muziekfanaat die zijn lokale media altijd met zich mee wil dragen. Nooit meer de zorgen of je nieuwste films wel op al je apparaten staan of dat half uur wachten totdat je muziekbibliotheek naar je telefoon gekopieerd is. Gewoon alles op één locatie, toegankelijk vanaf elk apparaat. Al lange tijd is Plex de ideale oplossing om een eigen mediaserver te verbinden met verschillende clients. Maar tegenwoordig is Emby volwassen genoeg om te dienen als volwaardig alternatief. Op welke vlakken verschillen Plex en Emby van elkaar en waar hoort jouw media thuis?


Interface en configuratie

Dankzij het closedsource-karakter van Plex Media Server hebben de verschillende apps een uniforme uitstraling en voelt het aan alsof alles feilloos op elkaar aansluit. Een bijkomend nadeel hiervan is minder zeggenschap over het uiterlijk en geringe configuratieopties. Daar krijg je wel een 'clean interface’ voor terug waar je na de installatie niet aan hoeft te sleutelen. Kortweg het perfecte scenario voor beginners: installeer en vergeet het.


Plex kreeg onlangs een verfrissende nieuwe interface over al haar platformen.Plex Media Server unified interface


Een controlefreak is aan de andere kant beter af met Emby, mede te danken aan de opensource-status die het voorheen had (Emby is inmiddels overgestapt op closed source). Zo heb je meer zeggenschap over wat er op je dashboard verschijnt en kan je bestandsinformatie tot in de details aanpassen in de uitgebreidere Metadata Manager. Of ga je gelijk aan de slag met het maken van een eigen skin? Het wordt niet voor niets wel de Plex onder Kodi-liefhebbers genoemd.


Emby TheaterEmby Theater


Plex vs Emby: client-ondersteuning

Gezien de populariteit van Plex wordt het op grote schaal ondersteund door een legio aan apparaten. Consoles, mediaspelers, streaming devices: noem het maar op en het heeft wel een applicatie voor Plex. Dit was voor veel mensen de reden om Emby links te laten liggen.

Ondertussen heeft Emby hard aan de weg getimmerd en biedt het nu net als Plex ondersteuning voor vele soorten smart-tv’s en grote namen als Playstation, Xbox, Nvidia Shield, Apple TV, etc. Houd er wel rekening mee dat sommige Emby-apps slechts doorverwijzen naar de webinterface en geen native app zijn. Dit is voor de Playstation 4 bijvoorbeeld het geval. Mocht je overigens geïnteresseerd zijn in live-tv, dan is het goed om te weten dat Plex een ruimere keuze aan tv-tuners ondersteunt.

Tot slot bieden beide mediaservers tegenwoordig ook ondersteuning voor bediening via voice assistants zoals Amazon's Alexa. Een simpele "Alexa, ask Plex to play Game of Thrones" brengt je dan naar de laatste aflevering op de door jou gekozen client.

Zie de downloadpagina van Plex en Emby voor een volledig overzicht van beschikbare clients.


Dvd/Blu-ray afspelen

Als je over veel media in .ISO-formaat beschikt, dan ben je bij Plex aan het verkeerde adres. Door het verbergen van inhoud achter ingebouwde menu's passen deze formaten simpelweg niet binnen het Plex-ecosysteem, aldus Plex. Voor dvd's en Blu-rays ben je daarom aangewezen op Emby, tenzij je bereid bent om alles over te zetten naar het MKV-formaat met behulp van bijvoorbeeld MakeMKV.


Plex News


Plex-extraatjes: News, Podcasts en Web Shows

De laatste tijd voegt Plex veel gratis functies toe om het leven makkelijker te maken en nieuwe gebruikers te trekken. Het begon met Plex News, waarbij je kan kiezen uit meer dan 190 nieuwsbronnen om je op de hoogte te houden van de actualiteiten. Door middel van machine learning en customization krijg je elke dag het voor jou belangrijkste nieuws binnen.

Hierna kwam de introductie van Plex Podcasts, de oplossing voor het ontdekken, downloaden en beluisteren van honderden podcasts binnen het Plex-ecosysteem. Een thirdparty-app als Pocket Casts heeft waarschijnlijk meer te bieden, maar gemak dient de mens.

In oktober 2018 is tot slot Plex Web Shows gelanceerd. Vergelijkbaar met Plex News, maar dan gericht op entertainment via populaire YouTube- en Vimeo-kanalen. Ook hier speelt machine learning en customization een belangrijke rol om het zo leuk mogelijk voor je te maken.


Plex Pass vs Emby Premiere

Alhoewel beide mediaservers een gratis versie aanbieden, geniet je van de beste functies met een betaald abonnement. Plex Media Server heeft de Plex Pass die 5 euro per maand of 40 euro per jaar kost. Een levenslang abonnement kost je eenmalig 120 euro. Emby's premiumoptie heet Premiere en kost rond de 4,99 dollar per maand of 54 dollar per jaar. Een levenslang abonnement kost eenmalig 119 dollar.


Plex Dashboard


Premiumfuncties van Plex en Emby

Voor Plex en Emby zullen veel premiumfuncties elkaar overlappen. Denk hierbij aan DVR, mobile sync, live-tv en gratis apps voor al je apparaten. Daarnaast zijn er functies waarbij de ene mediaserver net iets meer biedt dan de andere.


  • Eind 2018 heeft Plex besloten een punt te zetten achter Cloud Sync en het gebruik van plug-ins. De reden hiervoor is dat deze diensten erg weinig gebruikt werden volgens het bedrijf. Als je het hier niet mee eens bent, ben je vanaf nu aangewezen op Emby.

  • Wil je meer dan een simpel plaatje voor je films en series? Dan zal de Cover Art-functie van Emby je zeker bevallen met mogelijkheden om je covers te voorzien van bijvoorbeeld resolutie- en audioinformatie. Het ontwerpen van een dvd-box in 3D behoort ook tot de mogelijkheden.

  • Het ouderlijk toezicht in Emby staat bekend om zijn uitgebreide opties en is in tegenstelling tot Plex ook zonder betaling toegankelijk.

  • Ook het aanmaken van meerdere gebruikers maakt onderdeel uit van Emby's gratis versie terwijl je hier in Plex voor moet betalen. Voor veel mensen die niet vast willen zitten aan een abonnement, is dit een belangrijk punt om voor Emby te kiezen.

  • Plex heeft sinds kort een vernieuwd server-dashboard gekregen, waarin je naast de meest gestreamde content van users ook de topusers, de totale bandwidth en meer kan inzien.

  • Gebruikers van Plex Pass krijgen regelmatig Perks aangeboden, waarmee je korting krijgt op verschillende software en hardware van Plex-partners.


SSL-verbinding

Zowel Plex als Emby geven je de mogelijkheid om de verbinding met je eigen mediaserver te beveiligen door middel van een SSL-certificaat. Dankzij de samenwerking met DigiCert is het instellen van een SSL-verbinding in Plex Media Server slechts een druk op de knop van je verwijderd. Voor Emby zal je een eigen certificaat moeten regelen en instellen, wat meer werk en kennis vergt. Overigens biedt Plex wel de optie om met eigen certificaten te werken.


Support

Beide mediaservers beschikken over supportpagina's en actieve forums. Plex biedt wel meer hulppagina's: 300+ tegenover 119 van Emby. Ook heeft het Plex-forum beduidend meer threads, maar dit zal ongetwijfeld te danken zijn aan de populariteit van Plex. Aan de andere kant wordt Emby wel geprezen om de snelle reactietijd van developers.

Benieuwd naar praktijkervaringen van beide mediacenters?


Authenticatie

Voordat we afronden, is het goed om het verschil tussen Plex en Emby te bespreken wanneer het gaat om authenticatie. Anders dan bij Emby, is het bij Plex vereist om jezelf eerst te authentiseren via de publieke Plex-servers voordat je toegang hebt tot je eigen server. Als Plex down is, kan dat tot de nodige frustratie leiden. Deze afhankelijkheid van een derde partij, is voor veel mensen de reden om uiteindelijk toch voor Emby te kiezen.


Plex vs Emby?

Medialiefhebbers op zoek naar een snelle oplossing voor het delen van hun films en muziek op verschillende apparaten zullen zich snel thuis voelen met de simpele interface van Plex Media Server. Na het uploaden van je media heb je er met de standaardinstellingen geen omkijken meer naar. Daartegenover staan de uitgebreide configuratieopties van Emby, die mogelijkheden bieden om tot diep in de nacht aan je server en clients te sleutelen. Dit betekent overigens niet dat Emby er niet uitziet of te gecompliceerd is. Je leest steeds vaker op fora als Reddit dat Emby zelfs moderner en gebruiksvriendelijker oogt.

Zin om beide mediaservers uitvoerig te testen? Combineer dan de standaardversies van Plex en Emby met onze gratis maand BladeVPS PureSSD om zonder kosten de nieuwe thuishaven voor je media te ontdekken. Dit bespaart je meteen de aanschaf van een eigen server en hoofdpijn over stroomkosten, back-ups en onderhoud. In onze Knowledge Base staan handige guides hoe je Plex installeert op een VPS voorzien van CentOSUbuntu of Debian. Heb je een wat oudere tv die nog niet alle mediaformaten kan transcoden? Lees dan zeker ook het Knowledge Base-artikel ‘Plex media files optimaliseren’ om te voorkomen dat je bestanden niet soepel afspelen.

Ontdek BladeVPS

Deel dit artikel

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld.