Blog overzicht

/ Bouw gemakkelijk je eigen high availability set-up met HA-IP

Afgelopen februari lanceerde TransIP HA-IP: een highly available IP-adres wat je vóór je virtuele server plaatst. Met HA-IP stuur je elk gewenst verkeer razendsnel door naar een van je VPS-en. Hierdoor kan je zonder downtime je website updaten, gemakkelijk onderhoud uitvoeren of zelf een high availability infrastructuur bouwen. 


Wat is high availability en HA-IP?

Downtime is vervelend en dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Een goede manier om dit tegen te gaan is het elimineren van het zogenaamde single point of failure (SPOF). Als je website of applicatie draait op één server dan is dat je SPOF. Als die server het niet doet, dan doet je website het ook niet.

Er zijn verschillende manieren om het probleem van een SPOF op te lossen. Zo kan je bijvoorbeeld een back-up VPS installeren met daarop precies dezelfde inhoud als op je productieserver. Bij problemen op je productieserver stuur je bezoekers door naar je back-upserver, zodat ze altijd een bereikbare website te zien krijgen.

Maar met alleen een back-upserver ben je er nog niet. Je domeinnaam is namelijk gekoppeld aan het IP-adres van je productieserver waardoor al je bezoekers alsnog je website niet te zien krijgen. Ze komen immers nooit bij je back-upserver. Je domeinnaam tijdelijk koppelen aan het IP-adres van je back-upserver en andersom is niet praktisch. Dit kan flexibeler.
 

 

Single point of failure

 
 

Met die gedachte heeft TransIP HA-IP ontwikkeld. Een losstaand highly available IP-adres wat je vóór je VPS-en plaatst. Dit IP-adres is niet afhankelijk van je server en kan op elk moment gekoppeld worden aan een VPS naar keuze. Het overzetten van dit IP-adres naar een andere server duurt maar enkele seconden.

Door je domeinnaam te koppelen aan je HA-IP kan je gemakkelijk bepalen op welke server de bezoekers van je website terechtkomen. Wanneer je productieserver even niet beschikbaar is, stuur je al het verkeer direct door via HA-IP naar je back-upserver. Zo zorg je ervoor dat je website altijd beschikbaar is en kan je zonder downtime je website updaten of onderhoud uitvoeren.

Het proces van overschakelen naar een andere server kan je ook volledig automatiseren met behulp van monitoring en onze API. Als je monitoringsysteem aangeeft dat je website niet bereikbaar is, kan je met de API de opdracht geven om je HA-IP gelijk te laten overschakelen naar je back-upserver.

HA-IP lijkt hiermee een perfect middel om de downtime van je website te minimaliseren en een high availability set-up te creëren. Maar dat kan natuurlijk alleen als HA-IP altijd bereikbaar is. Daarom zorgen wij ervoor dat HA-IP zelf ook geen single point of failure heeft.


Een kijkje achter de schermen van HA-IP

HA-IP draait op load balancers die al het TCP-verkeer doorsturen. Standaard wordt het HTTP- en HTTPS-verkeer doorgestuurd naar de VPS die je in het controlepaneel hebt ingesteld. Als je overschakelt naar je back-upserver, wordt je verkeer met behulp van de opensourcesoftware HAProxy doorgestuurd naar deze server. Om een SPOF te voorkomen, zorgen we ervoor dat je HA-IP minimaal op drie load balancers tegelijk beschikbaar en bereikbaar is.

Boven de load balancers bevinden zich twee core routers die binnenkomend verkeer van miljoenen browsers ontvangen en ze door middel van Equal-Cost Multi Path routing (ECMP) doorsturen naar de onderliggende load balancers. In dit proces wordt binnengekomen informatie over meerdere paden verstuurd om de bandbreedte van elke load balancer zo efficiënt mogelijk te benutten. Jouw server is het eindpunt waar alle paden weer samenkomen en packets met informatie samengevoegd worden.
 

 

Downtime op je website vermijden

 
 

Bye bye downtime

Dankzij HA-IP vergroot je de bereikbaarheid van je website of applicatie aanzienlijk. Bij problemen of onderhoud aan je productieserver stuur je met een druk op de knop al het verkeer door naar je back-upserver. Zo is je VPS nooit meer een single point of failure en zeg je downtime vaarwel.

Wil jij ook aan de slag met HA-IP? Voor € 2,50 per maand krijg je een highly available IP-adres waarmee je aan de slag kan gaan met het opzetten van je eigen high availability set-up.

Ontdek HA-IP


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht

Auteur: Akif Hodzic

Voorziet als contentmarketeer het blog van bruisende artikelen voor doorgewinterde techies en digitale nomaden om iedereen wegwijs te maken in de online wereld.