Ik wil een SRV record voor mijn domein instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een SRV Record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

Een SRV record wordt gebruikt om de locatie van servers of bepaalde diensten te definiëren. Zo wordt het SRV record bijvoorbeeld gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een 'Teamspeak'- of 'Minecraft'-server.

De meest benutte toepassing van een SRV record is echter om 'Office365' van Microsoft met je domeinnaam te koppelen. In dit artikel zullen we dan ook uitleggen hoe je specifiek de SRV records voor Office365 instelt. Voor uitgebreide informatie over het instellen van Office365 klik je hier.

Waar voeg ik een SRV record toe?

Je kunt al je DNS records eenvoudig en kosteloos instellen via je controlepaneel. Ga hierbinnen naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het SRV record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scroll nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, klik dan eerst op 'Geavanceerd Domeinbeheer Inschakelen'. Hier zie je een overzicht terug van jouw DNS records.

Hoe stel ik een SRV record in?

Een SRV-record is opgebouwd uit de volgende onderdelen. Bij het instellen van een SRV record is het van belang dat je de juiste volgorde aanhoudt.

• Service
  • Protocol
  • Prioriteit
  • Gewicht (hierin kan je aangeven welk record eerst gebruikt moet worden bij SRV records met dezelfde prioriteit)
  • Poort
  • Doel

In het onderstaande voorbeeld zie je welke onderdelen in de SRV records van Office365 thuishoren.

SRV records Office365

We zullen nu aangeven hoe je al deze onderdelen kunt toevoegen door twee SRV records toe te voegen in je controlepaneel.

Naam

In de 'Naam' van een SRV record wordt eerst de service en daarna het protocol ingevuld. In de bovenstaande afbeelding vind je de service en protocol terug van de twee SRV records voor Office365.

Het eerste SRV record bevat de service '_sip' en het protocol '_tls'.

Het tweede SRV record bevat de service '_sipfederationtls' en het protocol '_tcp'.

In het onderstaande voorbeeld zie je terug hoe je de service en het protocol in een DNS record in je controlepaneel invult.

Voorbeeld van service en protocol in het controlepaneel

TTL

De 'TTL' van een DNS record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 5 minuten of 1 uur.

Type

Omdat we een SRV record in willen stellen, kies je onder 'Type' voor 'SRV'.

Waarde

In de waarde van een SRV record vul je opeenvolgend de prioriteit, het gewicht, de poort en het doel in.

In de waarde van het SRV record met de naam '_sip._tls' gebruik je de volgende onderdelen:

• Prioriteit: 100
  • Gewicht: 1
  • Poort: 443
  • Doel: sipdir.online.lync.com.

In de waarde van het SRV record met de naam '_sipfederationtls._tcp' gebruik je de volgende onderdelen:

• Prioriteit: 100
  • Gewicht: 1
  • Poort: 5061
  • Doel: sipfed.online.lync.com.

Let bij het 'Doel' van beide SRV records op de afsluitende punt. Deze is vereist.

De volledige SRV records zien er als volgt uit.

Volledige SRV records voor Office365

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je SRV records kunt toevoegen binnen je DNS instellingen. Specifiek zijn hier de SRV records voor Office365 als voorbeeld gebruikt.

Om Office365 te gebruiken, zijn er aanvullende stappen en DNS records nodig. Bekijk dit artikel om te zien hoe je je domein volledig met Office365 kunt koppelen.

Op basis van de uitleg van dit artikel zul je zelf ook SRV records kunnen toevoegen. Meer informatie over SRV records en de syntax hiervan kan je vinden in RFC 2782 zoals beschreven door de IETF.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken door de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van dit artikel te gebruiken.