Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een TXT record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een TXT-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

TXT is een afkorting voor Text en wijst in tegenstelling tot andere DNS records niet naar een locatie. Het TXT-record is bedoeld om informatie te geven aan de server die het TXT-record opvraagt.


Waar voeg ik een TXT-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar 'Domein' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het TXT-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.


Hoe stel ik een TXT-record in?

Er zijn verschillende toepassingen van het TXT-record, waarvan de zogenaamde SPF- en DKIM-records de meest gebruikte toepassingen zijn.


DMARC

Een andere toepassing voor TXT-records is het DMARC-record. Hiermee geef je aan dat e-mails beschermd worden door bijvoorbeeld SPF of DKIM. Daarnaast vertelt een DMARC-record aan een e-mailserver wat te doen als geen van deze methodes slagen.

Dit type record is een extra beveiligingsmaatregel, maar is niet verplicht. Kijk ook op deze pagina voor meer informatie over DMARC-records.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een DMARC record er uit ziet in het controlepaneel.

standaard dmarc record

De waarde van het DMARC record moet altijd beginnen met de 'v'-tag en moet ook altijd de 'p'-tag bevatten. Tags worden gescheiden met een ';'.

 • De 'v' geeft de versie van DMARC aan, dit is altijd DMARC1.
 • De 'p' staat voor policy en geeft aan wat de ontvanger moet doen met mails die niet voldoen aan de DMARC check. De mogelijke policies zijn none, quarantine en reject.
  • None = Er wordt geen specifieke actie uitgevoerd met betrekking tot het bezorgen van berichten
  • Quarantine = Mails die de DMARC check falen worden als verdacht gezien. Afhankelijk van de ontvanger kan dit betekenen dat de mail in de spamfolder wordt geplaatst, of als verdacht wordt gevlagt.
  • Reject = Mails die de DMARC check falen moeten worden geweigerd.
 • Je kunt er voor kiezen om een verzameling van feedback te laten versturen naar een gewenst e-mailadres. Dit wordt aangegeven met de tag 'rua' (reporting URI aggregate). Bijvoorbeeld 'rua=voorbeeld@domeinnaam.nl'.
  • Wanneer het domein in de rua-tag niet gelijk is aan het domein waarop je het DMARC-record instelt, dient het ontvangende domein een verificatierecord (type TXT) op te nemen in de DNS met als naam 'voorbeeld.nl._report._dmarc' en waarde 'v=DMARC1'. Vervang hier 'voorbeeld.nl' met de domeinnaam waarvoor het DMARC-record geldt.

Alle tags en de mogelijke inhoud daarvan vind je terug in RFC 7489.


Overige validatie

Een andere toepassing van TXT is de mogelijkheid om validatie uit te voeren van verschillende web-toepassingen, zoals de siteverificate van Google. Kijk ook op deze pagina van Google voor meer informatie hierover.

Hieronder zie je een voorbeeld van een TXT-record waarin de siteverificatie van Google is opgenomen.

Voorbeeld van een Google validatierecord


Dit artikel heeft het instellen van een TXT record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS records en het invoeren hiervan check je het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel'.

Wil je weten hoe je onder andere de TXT-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
supitsigor 4 januari 2023 (#9299)

Ik ga het proberen maar ik vindt het wel veel moeite die ik allemaal moet doen terwijl ik klant ben. Maar hier zal wel een reden voor zijn. Groetjes

0
koenmuijs 28 december 2020 (#5167)

Artikel komt niet overeen met hoe het er in werkelijkheid uitziet

0
Pieter de Ruiter Admin 10 september 2020 (#4827)

@alphawolf, Een TXT record hoeft niet uniek te zijn. Je kunt er meerdere aanmaken, ze worden dan allemaal gezien. Als het een SPF waarde betreft kun je die echter het beste in één regel combineren, maar dat is niet persé verplicht.

0
alphawolf 10 september 2020 (#4825)

Wat moet je doen voor verificatie als er al op @ een TXT record aanwezig is? Zoals een SPF record?

0
Bas van Ooijen Admin 10 februari 2020 (#4067)

@robleblanc

Dat is apart, we hebben het voorbeeld uitvoerig getest. Gezien de foutmelding lijkt het erop dat er ofwel een ander record niet juist staat of dat bij het veld "Type" dit nog niet omgezet is naar "TXT" maar nog op bijvoorbeeld "A" staat. Mocht je er alsnog niet uitkomen dan helpen onze supporters je graag verder. Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
robleblanc 8 februari 2020 (#4059)

als ik dat doe volgens het voorbeeld in het plaatje krijg ik steeds de melding dat ik geen geldig IP-adres heb ingevoerd, en deze niet uit tekens mag bestaan...

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op