Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn reverse DNS instellen

Wat is reverse DNS

Met reverse DNS (ook bekend als rDNS of PTR record) koppel je een IP adres aan een domein naam (doorgaans een subdomein). Dit is het tegenovergesteld van reguliere (forward) DNS waarbij je een domein aan een IP koppelt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je als reverse DNS mail.voorbeeld.nl gebruikt en dat die gekoppeld is aan IP 123.123.123.123:

  • Als je het IP adres van mail.voorbeeld.nl opvraagt (met een DIG commando) krijg je 123.123.123.123 terug.
  • Als je een reverse DNS lookup doet van 123.123.123.123 krijg je in dat geval mail.voorbeeld.nl terug.

Reverse DNS wordt o.a. gebruikt om te achterhalen waar een e-mail bericht vandaan komt. Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan e-mail. Veel e-mailservers zijn geconfigureerd om e-mail te weigeren of sneller als spam te markeren, als er geen geldige reverse DNS voor is ingesteld.

Reverse DNS instellen

Het instellen van een PTR record gaat bij afname van colocatie of VPS als volgt:

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar Blade VPS / VPS & Colocatie


Stap 2

Klik op de naam van je VPS of colocatie en vervolgens op 'IP-adressen'.


Stap 3

Klik op het IP-adres waar je de 'Reverse DNS' van wilt instellen.


Stap 4

Voer de gewenste reverse DNS-naam in en klik vervolgens op Pas reverse DNS aan om deze op te slaan.

afbeelding reverse DNS instellen


Stap 5

Stel vervolgens in je DNS records voor je gekozen reverse DNS ook daadwerkelijk DNS records in. In bovenstaand screenshot staan er bijvoorbeeld 4 IP-adressen waarvoor je in je DNS instellingen de onderstaande records zou aanmaken.

Als je de IP's waarvoor je reverse DNS instelt ook gebruikt voor de root (@) van je domein dan kun je een enkel CNAME-record gebruiken zoals in het voorbeeld hieronder.


Kies bij het invoeren van de reverse DNS bij voorkeur voor de hostname van je VPS of het domein waar vanaf je mail verzendt: dus bijvoorbeeld server.jouwdomeinnaam.nl of mail.jouwdomeinnaam.nl. Je PTR-record wordt binnen een paar minuten door onze nameservers opgenomen. Voor meer informatie hierover zie de FAQ: "Waarom zie ik mijn DNS wijziging nog niet terug?"

Heb je een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 19 maart 2018 (#944)

@pjeutr

Het adres wordt standaard meegeleverd en is niet verplicht om te gebruiken. Je kunt ook zelf nog veel meer IPv6 adressen aanmaken en gebruiken, zie https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/219-voeg-ipv4-ipv6-adres-mijn/

De reden dat in dit artikel wij voor zowel ipv4 als ipv6 reverse DNS instellen is omdat wij van tijd tot tijd zien dat mails van onze klanten niet aankomen. Er blijkt dan in een aantal gevallen (al dan niet bewust) dat er over ipv6 mails worden verstuurd en er geen reverse DNS voor is ingesteld.

0
pjeutr 16 maart 2018 (#933)

Wat is het 1e ip6 adres dat eindigt op ::1? Zo'n adres staat ook als bij mijn vps vermeld Als ik ping6 naar het adres doe krijg ik geen response

Waarom moet het worden toegevoegd aan de DNS?

0
Matthijs van Beek Admin 15 december 2017 (#503)

@bluevisualnl

Bedankt voor je feedback, echter staat reverse DNS los van het probleem dat je ervaart. Wij zullen in ieder geval kijken of wij dit artikel in de toekomst kunnen uitbreiden met een duidelijkere toelichting over waarvoor reverse DNS precies dient. Daarnaast gaan wij kijken of wij in de toekomst een apart artikel kunnen maken die in gaat op het mailen vanaf je website.

Deze plek is overigens bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
bluevisualnl 15 december 2017 (#498)

Dit artikel zou een vervolg moeten krijgen. Welke SMTP gegevens vul ik nu in bij mijn website? Zijn dit gewoon de gegevens die ingevuld zijn bij Directadmin? Hoe stel ik mijn firewall van mijn VPS hierop in, want deze moet toch ook open?

Ik heb nu bij reverse DNS: smtp.MIJNDOMEIN.NL (en deze ook toegevoegd aan mijN DNS).

Nu vul ik bij Prestashop in:

E-maildomeinnaam: MIJNDOMEINNAAM.NL

Smtpserver: SMTP.MIJNDOMEINNAAM.NL

Smtp gebruikersnaam: E-mailadres aangemaakt bij Directadmin

Smtp wachtwoord: Wachtwoord aangemaakt bij Directadmin

SSL / 465

Nu stuur ik een test mail en krijg ik dit bericht:

Fout: controleer uw e-mailconfiguratie Connection could not be established with host smtp.MIJNDOMEINNAAM.nl [Connection timed out #110]

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op