Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Reverse DNS instellen voor je VPS

Wat is reverse DNS

Met reverse DNS (ook bekend als rDNS of PTR record) koppel je een IP-adres aan een domein naam (doorgaans een subdomein). Dit is het tegenovergesteld van reguliere (forward) DNS waarbij je een domein aan een IP koppelt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je als reverse DNS mail.voorbeeld.nl gebruikt en dat die gekoppeld is aan IP 123.123.123.123:

  • Als je het IP-adres van mail.voorbeeld.nl opvraagt (met een DIG-commando) krijg je 123.123.123.123 terug.
  • Als je een reverse DNS lookup doet van 123.123.123.123 krijg je in dat geval mail.voorbeeld.nl terug.

Reverse DNS wordt o.a. gebruikt om te achterhalen waar een e-mail bericht vandaan komt. Dit voegt een extra laag beveiliging toe aan e-mail. Veel e-mailservers zijn geconfigureerd om e-mail te weigeren of sneller als spam te markeren, als er geen geldige reverse DNS voor is ingesteld.


Reverse DNS instellen

Het instellen van een reverse DNS / PTR-record gaat bij afname van een VPS als volgt:

 

Stap 1

Ga in het controlepaneel naar Blade VPS / VPS & Colocatie en klik op de naam van je VPS of colocatie.


 

Stap 2

Klik 'Beheren' > 'Netwerkinformatie'.

beheren netwerkinformatie


 

Stap 3

Klik op het IP-adres waar je de 'Reverse DNS' van wilt instellen. Mocht het IPv6-adres hier nog niet in terug te zien dan kun je deze altijd toevoegen via de knop '+ Voeg een nieuw IPv6-adres toe'.


 

Stap 4

Voer de gewenste reverse DNS-naam in en klik vervolgens op 'Pas reverse DNS aan' om deze op te slaan. Wij raden een syntax zoals server.jedomein.nl of mail.jedomein.nl aan.

afbeelding reverse DNS instellen


 

Stap 5

Stel vervolgens in je DNS-records van je domein voor je gekozen reverse DNS ook daadwerkelijk DNS-records in. In onderstaand screenshot staan er bijvoorbeeld 4 IP-adressen waarvoor je in je DNS-instellingen de onderstaande records zou aanmaken.

reverse dns dns voorbeeld

Als je de IP's waarvoor je reverse DNS instelt ook gebruikt voor de root (@) van je domein dan kun je CNAME-records gebruiken zoals hieronder.

reverse dns cname


 

Je PTR-record wordt nu binnen een paar minuten door onze nameservers opgenomen. Voor meer informatie hierover zie de FAQ: 'Waarom zie ik mijn DNS wijziging nog niet terug?'

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 18 november 2019 (#3803)

@okepc,

Ik vermoed dat je op stap 4 doelt? Daar hoeft geen punt achter (dat is namelijk geen DNS-registratie).

0
okepc 18 november 2019 (#3802)

Meestal zet je een punt achter de waarde van het PTR record. Ik zie in dit voorbeeld geen punt. Maakt dat nog uit?

0
Matthijs van Beek Admin 19 maart 2018 (#944)

@pjeutr

Het adres wordt standaard meegeleverd en is niet verplicht om te gebruiken. Je kunt ook zelf nog veel meer IPv6 adressen aanmaken en gebruiken, zie https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/219-voeg-ipv4-ipv6-adres-mijn/

De reden dat in dit artikel wij voor zowel ipv4 als ipv6 reverse DNS instellen is omdat wij van tijd tot tijd zien dat mails van onze klanten niet aankomen. Er blijkt dan in een aantal gevallen (al dan niet bewust) dat er over ipv6 mails worden verstuurd en er geen reverse DNS voor is ingesteld.

1
pjeutr 16 maart 2018 (#933)

Wat is het 1e ip6 adres dat eindigt op ::1? Zo'n adres staat ook als bij mijn vps vermeld Als ik ping6 naar het adres doe krijg ik geen response

Waarom moet het worden toegevoegd aan de DNS?

0
Matthijs van Beek Admin 15 december 2017 (#503)

@bluevisualnl

Bedankt voor je feedback, echter staat reverse DNS los van het probleem dat je ervaart. Wij zullen in ieder geval kijken of wij dit artikel in de toekomst kunnen uitbreiden met een duidelijkere toelichting over waarvoor reverse DNS precies dient. Daarnaast gaan wij kijken of wij in de toekomst een apart artikel kunnen maken die in gaat op het mailen vanaf je website.

Deze plek is overigens bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

0
bluevisualnl 15 december 2017 (#498)

Dit artikel zou een vervolg moeten krijgen. Welke SMTP gegevens vul ik nu in bij mijn website? Zijn dit gewoon de gegevens die ingevuld zijn bij Directadmin? Hoe stel ik mijn firewall van mijn VPS hierop in, want deze moet toch ook open?

Ik heb nu bij reverse DNS: smtp.MIJNDOMEIN.NL (en deze ook toegevoegd aan mijN DNS).

Nu vul ik bij Prestashop in:

E-maildomeinnaam: MIJNDOMEINNAAM.NL

Smtpserver: SMTP.MIJNDOMEINNAAM.NL

Smtp gebruikersnaam: E-mailadres aangemaakt bij Directadmin

Smtp wachtwoord: Wachtwoord aangemaakt bij Directadmin

SSL / 465

Nu stuur ik een test mail en krijg ik dit bericht:

Fout: controleer uw e-mailconfiguratie Connection could not be established with host smtp.MIJNDOMEINNAAM.nl [Connection timed out #110]

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op