[Geïmplementeerd] Toevoegen van Rocky Linux besturingssysteem

Inleiding

Eind vorig jaar is aangekondigd dat de CentOS zoals wij die kunnen gaat verdwijnen en CentOS 8 zal dus niet langer ondersteuning krijgen tot 2029 maar tot december 2021. Het bedrijf dat tegenwoordig achter CentOS zit, zoals IBM en Red Hat, hebben bekend gemaakt dat CentOS wordt vervangen door CentOS Stream.

Wat is CentOS Stream?

CentOS Stream is een besturingsysteem waar alle code, bug fixes en nieuwe functionaliteit in komt die vervolgens naar RHEL (Red Hat Enterprise Linux, betaalde Linux distro) komt. Voor CentOS Stream zal er veel vaker updates beschikbaar zijn, ondanks dat wordt het wel in een richting geduwd dat het besturingssysteem op een beta versie van RHEL begint te lijken.

Voor een besturingsysteem lijkt me vaak het beste op iets te gebruiken wat stabiel werkt. Zeker als CentOS zelf al aangeeft dat CentOS Stream niet bedoeld is voor productie omgevingen.

Alternatieven

Gelukkig word er hard gewerkt aan alternatieven. Zo is een van de oorspronkelijke hoofdontwikkelaars uit de eerdere dagen van CentOS is begonnen aan een nieuwe Linux distro genaamd Rocky Linux. Deze zal zoals ze het zelf zeggen bug-to-bug compatible zijn met het huidige CentOS.

Klinkt als een goede oplossing in mijn mening en ik zou het enorm tof vinden als Rocky Linux beschikbaar is bij TransIP als deze officieel klaar is voor release.

Zie mijn andere artikel over AlmaLinux: https://www.transip.nl/knowledgebase/idee/3851-toevoegen-van-almalinux-besturingssysteem

BronnenUpdate 16/03/2022:

Rocky Linux is nu beschikbaar voor zowel nieuwe VPS-installaties als herinstallaties van je VPS! https://transip.nl/vps/rocky-linux

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
vanmansom 16 februari 2022 (#7607)

CentOS 8 is EOL! Rocky Linux is de opvolger, vanuit dezelfde community. TransIP, implementeer dit a.u.b! Zodat sysadmins zoals mijzelve eenvoudig kunnen migreren.

0
ikservsnel 9 augustus 2021 (#6352)

Of de Almalinux waar men ook een deploy tool heeft voor migratie. https://github.com/AlmaLinux/almalinux-deploy

0
buismaarten 21 juni 2021 (#6052)

Zojuist gezien dat Rocky Linux 8.4 als eerste stabiele versie gereleased is. Is er al een vooruitzicht wanneer we het kunnen gebruiken binnen TransIP?