Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat is het verschil tussen FTP, FTPS en SFTP?

FTP, FTPS en SFTP zijn technieken om bestanden uit te wisselen tussen computers. Deze technieken kom je ook tegen bij het gebruik van onze diensten, maar er is een verschil tussen FTP, FTPS en SFTP. In dit artikel lichten wij de verschillen toe aan de hand van een toelichting van deze termen.


FTP (File Transfer Protocol)

FTP wordt gebruikt voor de uitwisseling van bestanden tussen computers. Een computer dient als FTP-server (bij ons is dit je VPS / webhostingsserver) en de andere als client (je computer). Je verbindt vanuit de client met de server om bestanden op de server over te zetten. Voor het gebruik van FTP raden wij FileZilla aan.

Veiligheid

FTP verkeer loopt standaard via port 21 en maakt geen gebruik van encryptie. In plaats van FTP wordt daarom tegenwoordig eigenlijk altijd gebruik gemaakt van SFTP of FTPS, aangezien daarvoor wel encryptie wordt toegepast.


SFTP (SSH File Transfer Protocol)

SFTP maakt gebruik van SSH om een beveiligde FTP-verbinding op te zetten tussen computers. Het gebruik van SFTP lijkt heel veel op het gebruik van FTP. Het voornaamste verschil dat een gebruiker merkt is dat bulkbewerkingen sneller gaan via SFTP dan via FTPS (het SSH-protocol is nieuwer). Daarnaast gebruik je je SSH-poort en begint het hostadres met sftp://.

Een beperking van SFTP is dat je maar één type gebruiker kunt maken: iedere gebruiker is een beheerder en heeft volledige toegang en rechten. Een voordeel van SFTP is dat je public keys kunt gebruiken.


FTPS (File Transfer Protocol SSL)

FTPS maakt gebruik van SSL (TLS) voor het beveiligen van de FTP-verbinding. Het gebruik van FTPS is in het gebruik identiek aan FTP, afgezien van dat de FTPS-verbinding beveiligd is met TLS.

In tegenstelling tot SFTP moet je in je FTP-client bij het verbinden aangeven dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding.

Een nadeel van FTPS is dat je meer poorten open moet zetten in je firewall, wat ook meer potentiële aanvalspunten betekent. Naast poort 21 zet je namelijk een passive port range openen. Dit heeft er mee te maken dat FTP bij file transfers meerdere verbindingen maakt met je server.


 

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel. De keuze tussen SFTP en FTPS is vaak een persoonlijke en voor beide valt iets te zeggen. SFTP heeft onze voorkeur omdat het iets sneller bewerkingen uitvoert en iets veiliger is (zo lang je bijvoorbeeld je SSH-poort verandert).

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

 

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
jnvandenberg 1 februari 2023 (#9481)

kan met filezilla geen verbinding krijgen, Ik volg wel de verstrekte aanwijzingen.

Authenticatie is mislukt. Fout: Fatale fout: Kan niet verbinden met server

0
Matthijs van Beek Admin 18 december 2020 (#5137)

@ferrydijk,

Goede! Je hebt helemaal gelijk en we hebben het direct aangepast. Bedankt voor je alertheid en het doorgeven :)

0
ferrydijk 12 november 2020 (#5018)

een klein foutje in

FTPS (File Transfer Protocol SSL)

FTPS maakt gebruik van SSL (TLS) voor het beveiligen van de FTP-verbinding. Het gebruik van FTP is in het gebruik identiek aan FTP, afgezien van dat de FTPS-verbinding beveiligd is met TLS.

volgens mij moet dit "Het gebruik van FTPS is in het gebruik identiek aan FTP" zijn

Groet Ferry

0
allardwp 13 oktober 2020 (#4904)

er staat een typefoutje : betwerkingen

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op