Wat is een hostname?

Tijdens de bestelling of installatie van je VPS wordt om een hostname gevraagd, maar...

Wat is een hostname?

Een hostname is de naam / het label dat toegewezen wordt aan een apparaat (i.e. een host) op een netwerk en wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen apparaten op een netwerk, of op het internet. De naam van een server (VPS) die e-mail verzendt is bijvoorbeeld een hostname.

Voor je VPS raden wij aan om als hostname een (sub)domeinnaam te gebruiken, bijvoorbeeld server.domeinnaam.nl of vps.domeinnaam.nl. Let wel dat je als hostname een domeinnaam kiest die je zelf in beheer hebt en dat je een DNS record voor je hostname aanmaakt.

Het verschil tussen een hostname en domeinnaam

Zoals je hierboven ziet raden wij een subdomein aan als hostname, maar wat maakt nou het verschil tussen beide?

Een hostname kan in principe van alles zijn, zoals een (sub)domeinnaam, maar ook simpel een naam zoals 'Bob'. Het verschil zit hem vooral in of een hostname bereikbaar is op het internet of niet. Je thuis computer kan bijvoorbeeld 'Bob-pc' als hostname gebruiken, maar is enkel als dusdanig herkenbaar op je eigen netwerk.

Een 'internet hostname' is een hostname die wel vindbaar is op het internet. Hiervoor wordt een (sub)domein gebruikt. Een (sub)domein kan dus als hostname gebruikt worden, maar andersom hoeft dit niet het geval te zijn.

DNS instellen

Zoals vermeld, is het van belang dat je een hostname instelt als DNS-record. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van hoe je de hostname 'server.supporttest.nl' instelt als DNS-record.

voorbeeld hostname in DNS

We hebben hier allereerst 'supporttest.nl' laten wijzen naar het IP-adres 185.10.50.51. Vervolgens stellen we de hostname server.supporttest.nl in. Dit doen we door een CNAME-record met de naam 'server' en de waarde '@' (voor het rootdomein) aan te maken.

Hierdoor wijst de hostname server.supporttest.nl naar het DNS-record van het rootdomein '@', die op zijn beurt naar het IP-adres 185.10.50.51 wijst.

Wanneer je het rootdomein invult (in dit geval 'supporttest.nl'), vul je in plaats daarvan een '@' in.

Bij het invoeren van een subdomein hoef je alleen het subdomein in te vullen. Het rootdomein wordt dan automatisch op de achtergrond aangevuld. Om die reden is er in plaats van 'server.supporttest.nl' de naam 'server' ingevuld.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.