Een RDP / Extern Bureaublad connectie maken (Windows Server 2008)

Wanneer je een Windows Server 2008 VPS bestelt, dan kun je deze via de console in het controlepaneel altijd benaderen. Omdat je wel gelimiteerd bent in de resolutie van de console en het uiteraard prettig kan zijn om niet altijd eerst in het TransIP controlepaneel in te loggen, kun je ook gebruik maken van een Remote Desktop Protocol (RDP)-verbinding. Deze optie heet in de Nederlandse versie(s) van Windows ook wel Extern Bureaublad en je kunt dit ook gebruiken om bestanden van en naar de server te verplaatsen.

De 'RDP'-functie staat bij nieuwe Windows Server 2008-installaties nog niet standaard aan (vanwege veiligheidsredenen), maar kun je wel via de Server Manager inschakelen. Hoe je dit kunt doen staat hieronder stap voor stap beschreven.

Stap 1

Ga in je TransIP controlepaneel naar 'VPS & Colocation'. Je zult op die pagina bovenaan de console zien. Klik er op om de 'noVNC'-verbinding te activeren en het OS te openen.

Open de Console

Stap 2

Open de Server Manager en selecteer rechts Configure Remote Desktop. Er komt nu een pop-up om Remote Desktop in te schakelen.

Open de server manager en klik rechts op 'Configure Remote Desktop'

Stap 3

Je krijgt nu de System Properties te zien. Klik op het tabblad 'Remote' en verander hier de geselecteerde optie van Don't allow remote connections to this computernaar de optie eronder, Allow remote connections to this computer.

Klik op het tabblad 'Remote'

Stap 4

Er zal meteen een prompt verschijnen over de Windows Firewall. Je kunt hier het beste direct op Windows Firewall with Advanced Security klikken om naar de firewall-instellingen te gaan (dit kun je eventueel ook later pas doen).

Klik op 'Advanced security'

Stap 5

Je komt nu in de overzichtspagina van de Windows Firewall (with Advanced Security).

Windows Firewall overzicht

Stap 6

Klik linksboven op de Inbound Rules om de firewall regels voor inkomend verkeer aan te passen. Scrol naar beneden naar de regels voor 'Remote Desktop'.

Klik vervolgens op alle twee de verschillende regels en klik aan de rechterkant op Enable Rule:
Remote Desktop (TCP-In)
Remote Desktop - RemoteFX (TCP-In)

Klik op de 'Inbound rules'

Stap 7

Sluit het Windows Firewall scherm en het venster om RDP in te schakelen wordt weer getoond. Klik hier op Apply om de RDP-connectie naar de server in te schakelen.

Klik op 'Apply'

Stap 8

Het kan vervolgens een paar seconden duren, maar daarna zou de status in de Server Manager naar Enabled moeten springen.

Server manager gaat naar 'Enabled'

Stap 9

Je kunt nu gaan testen of het maken van een connectie lukt vanaf je eigen Windows computer. Zie dit artikel voor het verbinden vanaf een Mac.

Open hiervoor 'Remote Desktop Connection' (in de US/EN-versie van Windows) of 'Verbinding met extern bureaublad' (NL-versie van Windows) - de applicatie heet mstsc.exe.

Open de 'Remote Desktop Connection'

Stap 10

In de applicatie die je nu hebt geopend wordt gevraagd om het IP-adres (dit kan ook een hostname zijn indien je deze via DNS hebt gekoppeld) van de VPS, voer deze in en klik op 'Connect' / 'Verbinden'.

Wanneer je hier op het tabblad Local Resources klikt dan kun je ook je lokale schijven toevoegen waar je binnen Remote Desktop dan bestanden van en naar kunt verplaatsen / kopiëren.

Voer het IP-adres van je VPS in en ga naar 'Local Resources'

Stap 11

Je krijgt nu een prompt te zien waarbij gevraagd wordt om de log-in credentials van een user-account (in ons voorbeeld het standaard Administrator-account) om in te loggen op de VPS. Vul deze in en klik op 'Ok'.

Voer de log-in credentials in van het Administrator account

Stap 12

Je krijgt nu een waarschuwing te zien omdat de VPS standaard een self-signed certificaat heeft. Dit is echter geen probleem en je kunt dan ook zorgeloos op Yes klikken.

De RDP-applicatie op je computer is nu gestart en je krijgt 'full-screen' in je scherm de desktop van de Windows Server 2008 VPS te zien!
Klik op Yes om de desktop van de Windows Server 2008 te zien

Mogelijke issues:
- Wanneer je de bovenstaande stappen volgt dan zet je RDP aan voor de user waarmee je bent ingelogd. In dit geval dus 'Administrator', maar mocht je een extra user hebben aangemaakt dan zul je deze via Remote Desktop Users nog moeten toevoegen.
- Indien je verbindingsproblemen ondervindt dan kan het raadzaam zijn om de Windows Remote Desktop Manager te updaten naar de laatste versie. Je kunt hier meer informatie over vinden op http://support.microsoft.com/kb/2592687.