De DNS-instellingen van mijn webhostingpakket

Als je een webhostingpakket, E-mail Only-dienst of Doorstuurservice voor je domeinnaam hebt aangevraagd, dan is het van belang dat je je domeinnaam met behulp van DNS aan dit webhostingpakket koppelt.

Afhankelijk van de instellingen in je controlepaneel, zal je domein automatisch de juiste DNS-instellingen van je webhostingpakket gebruiken of zul je deze zelf nog toe moeten voegen.

In dit artikel leggen we daarom uit hoe je de juiste instellingen herkent en hoe je de standaard DNS-instellingen van je webhostingpakket vindt en instelt voor jouw domeinnaam.

De stappen in dit artikel kun je toepassen op zowel webhostingpakketten als E-mail Only-diensten en Doorstuurservices.

De TransIP instellingen in het controlepaneel

Wanneer je een webhostingpakket, E-mail Only-dienst of Doorstuurservice aan een domein hebt gekoppeld, zijn de 'TransIP Instellingen' standaard in je controlepaneel ingesteld. De TransIP Instellingen zorgen ervoor dat je domein automatisch de TransIP nameservers en de juiste DNS-records gebruikt om naar het bijbehorende webhostingpakket te wijzen.

Het gebruik van de TransIP-nameservers betekent dat de DNS-records in je controlepaneel actief zijn. De DNS-records van een domein bepalen onder meer naar welke webserver en e-mailserver het domein moet wijzen.

Let op: Wanneer je eerder je eigen standaard DNS-instellingen hebt geconfigureerd, worden de TransIP instellingen niet automatisch voor nieuwe domeinnamen gebruikt.

In plaats daarvan worden je eigen standaard DNS-instellingen gebruikt. Lees het artikel 'De standaardinstellingen voor domeinnamen' voor meer informatie hierover.

Om te controleren of de TransIP Instellingen zijn ingeschakeld, ga je in je controlepaneel naar 'Domein & Hosting'. Selecteer hier nu het domein aan de linkerzijde (niet aanvinken) en scrol naar beneden. Naast '(Geavanceerd) domeinbeheer' zie  je of de TransIP instellingen aan of uit staan.

TransIP Instellingen

Staan de TransIP instellingen aan? Dan maakt jouw domeinnaam automatisch gebruik van de juiste nameservers en DNS-records om naar het bijbehorende webhostingpakket te wijzen.

Staan de TransIP instellingen uit? Dan is 'Geavanceerd domeinbeheer' actief en kun je de DNS-instellingen en nameservers van jouw domein zelf beheren.

Mogelijk gebruik je in dat geval al de DNS-instellingen van het bijbehorende webhostingpakket of heb je zelf andere DNS-records en / of nameservers toegevoegd. Mocht je je domeinnaam (deels) naar de DNS-records van je webhostingpakket willen wijzen, volg dan de onderstaande stappen. Hier lees je hoe je de DNS-instellingen van je webhostingpakket herkent en eventueel handmatig toevoegt aan de DNS-instellingen van je domeinnaam.

De DNS-instellingen van je webhostingpakket

Vlak nadat je 'Geavanceerd Domeinbeheer' hebt ingeschakeld, heb je van ons een e-mail ontvangen met hierin de standaard DNS-instellingen voor je webhostingpakket.

Deze e-mail wordt gestuurd naar het e-mailadres die op de pagina 'Mijn Account' in je controlepaneel staat vermeld en heeft als titel 'DNS instellingen webhosting pakket voor [jouwdomein.extensie]'

Mocht je DNS-records van je domeinnaam hebben aangepast of verwijderd, dan kun je in deze e-mail altijd de juiste instellingen voor je webhostingpakket vinden.

Hieronder geven we een korte omschrijving van de verschillende DNS-records van je webhostingpakket, zoals je in de e-mail kan terugvinden.

Per type DNS-record geven we ook aan hoe je deze instelt voor je domeinnaam. Voor een algemeen overzicht over het instellen van DNS-records en nameservers wijzen we je graag naar het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel'.

A en AAAA records

De A- en AAAA-records zorgen ervoor dat bezoekers van je domeinnaam naar het IP-adres van je webhostingpakket worden gestuurd.

Let op: De IP-adressen van jouw webhostingpakket worden willekeurig toegewezen. Per webhostingpakket zullen de IP-adressen verschillen.

In de e-mail met DNS-records zie je een viertal A- en AAAA-records terug.

Wildcards

• Naam: *
  • Type: A
  • Waarde: IP-adres

• Naam: *
  • Type: AAAA
  • Waarde: IP-adres

Deze A- en AAAA-records zijn met een wildcard ingesteld, te zien aan een * in het 'Naam'-veld. Wildcards laten alle subdomeinen die niet al een eigen DNS-record hebben, gebruik maken van de ingevoerde waarde. In dit geval het IP-adres van je webhostingpakket.

Dit houdt in dat je niet een apart DNS-record hoeft in te stellen als je een subdomein op je webhostingpakket hebt aangemaakt. Deze subdomeinen worden automatisch bereikbaar wanneer gebruik wordt gemaakt van een wildcard record.

Het gebruik van een wildcard record betekent echter niet dat, wanneer je een willekeurige invoer voor het domein plaatst (zoals asdasd.domeinnaam.nl), je ook op de website van je webhostingpakket uit zult komen. Hier zul je dus handmatig een subdomein op je webhostingpakket voor moeten aanmaken.

Het 'root'-domein

• Naam: @
  • Type: A
  • Waarde: IP-adres

• Naam: @
  • Type: AAAA
  • Waarde: IP-adres

Dit zijn de A- en AAAA-records voor je hoofddomein, ook wel het 'root'-domein, wat is terug te zien aan de naam @. Dit record zorgt ervoor dat bezoekers van je hoofddomein (zonder www. ervoor) aankomen op het IP-adres die in de waarde is opgegeven.

Heb je in je controlepaneel een subdomein aangemaakt en wil je alleen dit subdomein naar het webhostingpakket laten wijzen? Maak hier dan een apart DNS-record voor aan.

Het is belangrijk dat deze dan naar het IP-adres van je webhostingpakket wijst. Het DNS-record komt er dan als volgt uit te zien:

Naam: subdomein
Type: A
Waarde: IP-adres van je webhostingpakket

Let op dat je als naam van het DNS-record alleen het subdomein invoert. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS-software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.

MX-records

Het MX-record laat je domeinnaam weten met welke e-mailserver er contact gemaakt moet worden om e-mail te kunnen ontvangen.

• Naam: @
  • Type: MX
  • Waarde: 10 mx.transip.email.

Dit MX-record stelt je in staat gebruik te maken van de e-maildiensten van je webhostingpakket.

TXT-records

• Naam: @
  • Type: TXT
  • Waarde: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all

Dit is een zogenaamd SPF-record. Dit type record geeft aan welke IP-adressen en hostnames gemachtigd zijn om te e-mailen vanaf je domeinnaam. Dit record voorkomt dat e-mail die je vanaf je domein stuurt als spam wordt gezien.

CNAME-records

Met CNAME-records kun je een subdomein van je domeinnaam laten wijzen naar een ander adres. De CNAME-records die we voor webhostingpakketten gebruiken, vergemakkelijken het sturen van e-mails en maken je website ook bereikbaar via www.domeinnaam.nl. Let op dat de waarde van een CNAME-record geen IP-adres kan zijn.

CNAME-records voor het instellen van e-mail

• Naam: autoconfig
  • Type: CNAME
  • Waarde: autoconfig.transip.email.

• Naam: autodiscover
  • Type: CNAME
  • Waarde: autodiscover.transip.email.

Deze twee records zorgen ervoor dat, wanneer je een e-mailaccount instelt binnen Outlook en Thunderbird, je voor de automatische configuratie kunt kiezen. Beide e-mailprogramma's kunnen op basis van deze records direct de juiste gegevens terugvinden. Voor het handmatig instellen van e-mail kun je een kijkje nemen naar dit artikel.

CNAME-records voor subdomeinen

• Naam: ftp
  • Type: CNAME
  • Waarde: @

• Naam: www
  • Type: CNAME
  • Waarde: @

Deze twee records zijn voor jouw gemak toegevoegd. Door het record met de naam 'www' wordt je website ook direct bereikbaar via 'www.jouwdomein.extensie'.

Het DNS-record met de naam 'ftp' werd voorheen gebruikt om de bestanden van je website via FTP te benaderen. Tegenwoordig maken we gebruik van SFTP en kun je de inloggegevens hiervoor in je controlepaneel terugvinden. Met deze gegevens log je eenvoudig in met een SFTP-programma zoals FileZilla.

Omdat oudere gebruikers nog via het DNS-record 'ftp' verbinding kunnen maken, is dit record nog aanwezig in de 'TransIP Instellingen'. Nieuwe gebruikers van onze webhostingpakketten kunnen dit DNS-record zonder problemen negeren.

DKIM-records

• Naam: transip-A._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-A.transip.email.

• Naam: transip-B._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-B.transip.email.

• Naam: transip-C._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-C.transip.email.

Deze CNAME-records zorgen ervoor dat je domeinnaam gebruik maakt van DKIM. DKIM wordt gebruikt om de echtheid van e-mailberichten te waarborgen. Door het gebruik van DKIM wordt e-mail die je verstuurt met een zogenaamde 'private key' ondertekend.

De ontvangende partij kan de e-mail vervolgens valideren door middel van de 'public key' die in de DNS-records terug te vinden is. Op deze manier wordt geverifieerd dat de e-mail tijdens het versturen ervan niet is aangepast en dat de e-mail daadwerkelijk door jou is verzonden.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van 3 DKIM-records?

Het wordt afgeraden om gebruik te maken van slechts één DKIM-record en hiermee één Private key. Om die reden hebben wij drie stuks opgenomen in de DNS van jouw webhostingpakket. Dit biedt ons de mogelijkheid om de private keys eenvoudig te rouleren en zo de echtheid van jouw e-mails te kunnen blijven garanderen.

Hou er rekening mee dat er bepaalde beperkingen gemoeid zijn bij het instellen van CNAME-records. Zo kun je wel een CNAME-record naar het subdomein van hetzelfde domein wijzen, maar niet naar een (sub)domein van een andere domeinnaam die bij TransIP is geregistreerd.

Lees voor meer informatie over de mogelijkheden van CNAME-records het artikel 'Ik wil een CNAME-record instellen'.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de DNS-instellingen van je webhostingpakket voor je domeinnaam gebruikt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.