Ik zie bij het bezoeken van mijn website nog geen slot in mijn adresbalk

Wanneer je een SSL-certificaat op je website hebt geïnstalleerd, zorg je ervoor dat je bezoekers jouw website met een beveiligde verbinding kunnen bereiken. Deze beveiliging is voor je bezoekers te zien aan een slot in de adresbalk van je browser.

slot in de adresbalk

Heb je een SSL-certificaat geïnstalleerd op je website maar zie je nog geen slot in de adresbalk terug? Dan is het mogelijk dat het SSL-certificaat nog niet juist is geïnstalleerd. Een andere mogelijkheid is dat er 'Mixed content' op je website aanwezig is. Dit betekent dat er bestanden of afbeeldingen op je website nog aangeroepen worden via HTTP, terwijl je website in zijn geheel via HTTPS bereikbaar is.

Zorg ervoor dat het SSL-certificaat correct is geïnstalleerd

Om je website beveiligd bereikbaar te maken en zo een slot in de adresbalk te tonen, is het allereerst van belang dat het SSL-certificaat op de juiste manier is geïnstalleerd. Gebruik de onderstaande artikelen om het SSL-certificaat van jouw keuze op je website te installeren.

Zodra het SSL-certificaat op je website is geïnstalleerd, zou je een slot in de adresbalk van je browser moeten zien.

Heb je een Sectigo SSL-certificaat verlengd? Zorg er dan voor dat je het verlengde SSL-certificaat op je website installeert. In het artikel 'Een Sectigo SSL-certificaat verlengen' lees je hoe je dit doet

Mixed content

Zie je na het installeren van jouw SSL-certificaat nog geen slot in de adresbalk van je browser? dan is er naar alle waarschijnlijkheid Mixed content op je website aanwezig. Dit houdt in dat een deel van de inhoud van je website nog bereikbaar is via HTTP in plaats van HTTPS.

Wanneer (een gedeelte van) de inhoud van jouw website via HTTP bereikbaar is, zijn de gegevens die je bezoekers via je website versturen mogelijk niet versleuteld. Hierdoor zouden kwaadwillenden deze gegevens kunnen onderscheppen of wijzigen.

Om die reden wordt er in het geval van Mixed content geen slot in de adresbalk getoond; de verbinding naar je website is immers niet geheel beveiligd. Het is daarom belangrijk dat je de inhoud van jouw website zo snel mogelijk geheel via HTTPS bereikbaar maakt.

Open de console van je browser

Om te controleren of Mixed content op je website aanwezig is, ga je als volgt te werk.

• Open de website in de adresbalk van je browser.
  • Druk vervolgens op F12, of voor Mac-gebruikers op [ cmd + opt + i ].
  • Klik op het tabblad 'Console'.

Als je nog geen inhoud in dit tabblad ziet, ververs dan de pagina. Je hebt nu de 'Console' van je browser geopend. Hierin zie je direct terug welke links in jouw website nog bereikbaar zijn via HTTP in plaats van HTTPS.

Hieronder zie je een voorbeeld van de Console, waarin de beveiligde pagina  https://ssl-voorbeeld.nl/voorbeeld-pagina/ over HTTPS wordt geleverd. Deze pagina vraagt echter een afbeelding op via HTTP. Dit zorgt voor Mixed content op de website, waardoor de website als onveilig wordt beschouwd.

Voorbeeld van een melding van mixed content

Er zijn meerdere manieren om dit op te lossen. Wij raden je aan om de locatie van de betreffende link in de configuratie van je website op te zoeken en deze dan handmatig aan te passen van HTTP naar HTTPS.

Mocht je gebruikmaken van een WordPress-website of een ander CMS, dan volstaat het vaak om de afbeelding via de beheeromgeving van je CMS te verwijderen en hierna opnieuw te uploaden.

Als je WordPress gebruikt, zijn er tal van plug-ins die de HTTP-links kunnen omzetten naar HTTPS. Gebruik dan in het overzicht van plug-ins de zoekterm 'Mixed Content' om een lijst met relevante plug-ins terug te zien.

Zo kun je hier bijvoorbeeld de plug-in 'Really Simple SSL' voor gebruiken. Let wel dat dergelijke plug-ins mogelijk vrij zwaar kunnen zijn en de laadtijd van jouw website kunnen beïnvloeden.

Nadat je de links met HTTP succesvol hebt overgezet naar HTTPS zal jouw website nu een slot in de adresbalk tonen.

In dit artikel hebben we uitgelegd wat je kunt doen als je nog geen slot in je adresbalk ziet na het installeren van een SSL-certificaat op je website.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.