Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil de PHP-versie updaten van DirectAdmin

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met CentOS als onderliggend besturingssysteem. CentOS gebruikt standaard vaak wat oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features. Daarom ligt bijvoorbeeld de standaard PHP-versie vaak ook een aantal versies achter op wat er beschikbaar is. Wanneer je dan ook gebruik wilt maken van bijvoorbeeld PHP 7, zul je eerst zelf dit moeten inschakelen op jouw VPS.

Belangrijk om te weten!
- Het is niet zonder risico om de PHP-versie van jouw VPS te updaten. Maak dan ook altijd eerst een snapshot zodat je bij problemen hierop kunt terugvallen.
- Het is niet mogelijk om via de reguliere yum update een andere versie van PHP te verkrijgen. De packages voor PHP zijn bewust door DirectAdmin buiten de standaard yum 'repository' gehouden. Je zult dan ook altijd PHP moeten updaten via de custombuild software van DirectAdmin.
- De huidige versie van PHP kun je altijd controleren via php -v.
- Er is ook een plugin beschikbaar voor custombuild zodat je in DirectAdmin zelf de instellingen kunt beheren en de PHP-versie kunt aanpassen.

Hoe gebruik ik custombuild om PHP te updaten?
Stap 1: De custombuildversie controleren

 • Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root.
 • Ga naar de folder van custombuild op de VPS:
  cd /usr/local/directadmin/custombuild
 • Controleer of je wel al van versie 2.0 van Custombuild gebruik maakt. Dit kun je doen door het volgende commando uit te voeren (wanneer je in de juiste folder zit):
  ./build version
 • Mocht blijken dat je nog gebruik maakt van een oudere versie van custombuild, dan kun je door middel van onderstaande stappen updaten naar versie 2.0:
  cd /usr/local/directadmin
  mv custombuild custombuild_1.x
  wget -O custombuild.tar.gz
  http://files.directadmin.com/services/custombuild/2.0/custombuild.tar.gz
  tar xvzf custombuild.tar.gz
  cd custombuild
  

Stap 2: PHP updaten

 • Voer het onderstaande commando uit om bijvoorbeeld naar PHP 7.0 te upgraden (je kunt 7.0 ook vervangen door 5.6 of 7.1 - lager dan 5.3 is niet mogelijk):
  ./build set php1_release 7.0
  ./build update
  ./build php d
  
 • Je kunt eventueel de beschikbare versies van geïnstalleerde software binnen custombuild terugvinden door middel van het commando:
  ./build versions
 • Je kunt ook van alle beschikbare software de laatste beschikbare versie installeren via:
  ./build update_versions
 • Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren moet je dit eerst handmatig uitvoeren om de nieuwe versie van PHP te gebruiken! Hiervoor zijn een flink aantal mogelijke commando's beschikbaar, zoals /sbin/service httpd restart

 

Tip! Er is ook een plugin beschikbaar voor custombuild 2.0 waardoor je vanuit DirectAdmin zelf de PHP-versie kunt updaten en aanpassen. Ga hiervoor in DirectAdmin naar de Plugin Manager (Admin level) en voer de volgende locatie in onder 'URL': http://www.custombuild.eu/plugin/custombuild.tar.gz Klik op Add Plugin en de installatie begint. Nadat deze is voltooid kun je onder het kopje 'Extra Features' de custombuild instellingen vanuit DirectAdmin zelf beheren.

 

Heb je een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 12 september 2018 (#1928)

@tomdeiters

Dit artikel is gericht op het updaten van PHP in DirectAdmin, niet bij onze webhostingspakketten. Het artikel dat daar over gaat vind je op https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/327-wil-php-versie-mijn-website-wijzigen/.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Ik begrijp dat je de voorkeur geeft aan telefonisch contact, maar onze support afdeling is helaas niet telefonisch bereikbaar. Omdat bij veel vragen er nauwkeurig zaken uitgezocht moeten worden en ter privacybescherming van onze klanten werken wij via het ticket systeem en de email.

0
tomdeiters 12 september 2018 (#1927)

Ik wordt via email gevraagd mijn PHP te updaten. Ik kom er echt niet uit. De terminologie die in de uitleg wordt gebruikt gaat mij al boven mijn pet. (ik ben 69 jaar). Mijn telefoon nummer is 020-7720004. Als iemand via de telefoon mij kan begeleiden zou dat mooi zijn.

0
pes 7 september 2018 (#1909)

De optie "Extra Features" zit niet in de Custombuild plugin. Waarschijnlijk wordt "Edit Options" bedoeld?

0
wallgrind 6 oktober 2017 (#145)

Ook kan je 2 verschillende PHP versies draaien en de gewenste php modus (PHP handlers) kiezen.

cd /usr/local/directadmin/custombuild ./build update ./build set php1_release 5.6 ./build set php2_release 7.0 ./build set php1_mode php-fpm ./build set php2_mode php-fpm ./build set mod_ruid2 no

Waar je 5,6 of 7.0 kunt veranderen naar een andere versie van php als u dat wenst. De php2_release kan ingesteld worden op een andere versie van php als u 2 versies van php op dezelfde server wilt gebruiken. De php1_mode ingesteld op php-fpm dit bepaalt dat voor 5.6 php-fpm word gebruikt. U kunt php2_mode instellen om mod_php of suphp te gebruiken als u dat wenst (of omgekeerd met php1_mode). Als php2_release is ingesteld op nee, dan heeft de waarde van de php2_mode geen effect.

Zodra je de juiste opties hebt ingesteld zoals gewenst dien je php te herbouwen en de configuratie te herschrijven ./build php n ./build rewrite_confs

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op