Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een CNAME-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een CNAME-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

CNAME staat voor Canonical name. Met dit type record kun je een subdomein naar een ander (sub)domein wijzen. Een veelgebruikte toepassing van een CNAME-record is om de www versie van je domein (zoals www.voorbeeld.nl) te laten wijzen naar de website op je hoofddomein (zoals voorbeeld.nl).


Waar voeg ik een CNAME-record toe?

DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het CNAME-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.

geavanceerd domeinbeheer


Hoe stel ik een CNAME-record in?

In het onderstaande voorbeeld zie je een A-record en een CNAME-record terug voor het domein site-voorbeeld.nl.

  • Het A-record heeft als naam een @ en wijst naar het IP-adres van de TransIP 'Gereserveerd'-pagina. De @ staat voor het root domein (site-voorbeeld.nl).
  • Het CNAME-record heeft als naam 'www' en wijst naar de root domain (@).

Voorbeeld van een CNAME record

Op deze manier wordt je bij het bezoeken van www.site-voorbeeld.nl naar hetzelfde adres gestuurd als het A-record voor het root domein (site-voorbeeld.nl).


Naam

Een CNAME-record stel je in door met de naam te beginnen. Zoals vermeld, kun je een CNAME record alleen voor subdomeinen gebruiken.

In het vak onder 'Naam' vul je een subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS-software voegt op de achtergrond hier automatisch het root domein aan toe.


TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 1 of 5 minuten.


Type

Omdat je een CNAME-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'CNAME'.


Waarde

Als 'Waarde' vul je het (sub)domein in waar het subdomein naar moet wijzen.

  • Als het subdomein naar dezelfde locatie als het hoofddomein moet wijzen, gebruik je als waarde een @.
  • Als het subdomein naar een ander subdomein van dezelfde domeinnaam moet wijzen, vul je als waarde alleen het subdomein in. Je hoeft de domeinnaam hier niet achter te plaatsen, onze DNS-software voegt op de achtergrond hier automatisch het root domein aan toe.
  • Belangrijk: Een webhostingpakket bij TransIP is alleen te gebruiken voor het domein dat hieraan gekoppeld is. Het is daarom niet mogelijk om een CNAME-record te wijzen naar een ander domeinnaam dat bij TransIP geregistreerd is en ook actief een webhostingpakket gebruikt.
  • Wil je een CNAME-record verwijzen naar een ander (sub)domein dan het domein waar je de CNAME-record op instelt? Vul dan het volledige (sub)domein en sluit de waarde dan af met een punt. Deze zogenaamde 'trailing dot' zorgt ervoor dat onze DNS-software jouw root domein niet automatisch achter de waarde plaatst.

Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een CNAME-, ALIAS-, MX- en SRV-record.

Omdat je voor de naam van een DNS-record alleen een subdomein of het hoofddomein van jouw eigen domeinnaam kunt opgeven, is het gebruik van de trailing dot voor de naam niet mogelijk.

 

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur



Dit artikel heeft het instellen van een CNAME-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Wil je weten hoe je onder andere de CNAME-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
David Evers Admin 28 december 2022 (#9275)

@redfeet, Bedankt, het is aangepast! :)

0
redfeet 21 december 2022 (#9263)

Bij het blokje met deze tekst kan ook ALIAS worden toegevoegd, want geldt ook voor dat een trailing dot is vereist wanneer een absolute referentie wordt gemaakt:

Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een CNAME-, MX- en SRV-record.

moet worden:

Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een ALIAS-, CNAME-, MX- en SRV-record.

0
David Evers Admin 17 augustus 2022 (#8615)

@satje0 Dat klopt. Je hoeft in je TransIP controlepaneel in dit geval enkel de DNS juist in te stellen. Hoe je dit specifiek instelt op jouw server kan ik je helaas niet vertellen, daarvoor zal je de documentatie van jouw server kunnen raadplegen.

0
satje0 15 augustus 2022 (#8594)

Dus zoals ik goed lees hoef ik niks in te stellen hier in het controle paneel. Dus alleen op mijn server?

0
David Evers Admin 12 augustus 2022 (#8573)

@saje0 De DNS wijst je enkel naar de juiste server, het is vervolgens aan de server om te bepalen wat er met de requests wordt gedaan. In dit geval: Wanneer iemand via boeken.mijndomein.nl op jouw server uitkomt (via DNS) moet jouw server deze vervolgens naar de websitebestanden voor boeken.mijndomein.nl sturen. Dit is dus iets dat je in jouw NAS zal moeten instellen.

0
satje0 11 augustus 2022 (#8555)

Ik dank dat ik het verkeerd geformuleerd heb. Ik heb hier een domijn. Dit domein mijndomein.nl. deze gaat naar een website op mijn server.(NAS via ip) Dat is op zich goed. Nu wil ik via cname toewijzen aan boeken.mijndomein.nl Dus als ik mijndomein.nl in type dan kom ik op de site van mij. Als ik boeken.mijndomein.nl in type dan wil ik dat hij gaat naar een andre site op mijn nas, waar calibre web staat. Via reverse proxy wordt het doorverwezen naar de site op mijn nas.

dus hetvolgende voorbeeld:

nas.mijndomein.nl naar inlog van mijn nas, boeken.mijndomein.nl naar de boeken site, foto.mijndomein.nl naar mijn foto site.

Ik hoor graag of dat mogelijk is.``

0
David Evers Admin 10 augustus 2022 (#8534)

@satje0 Wanneer je 'boeken.mijndomein.nl' op hetzelfde adres wil laten uitkomen als 'mijndomein.nl' kun je dat inderdaad zo instellen. In dit stukje vind je terug dat je hiervoor '@' kunt gebruiken, maar 'mijndomein.nl.' (let op de trailing dot) als waarde doet precies hetzelfde.

Mocht je willen dat we met je meekijken dan kun je onze supporters altijd een berichtje sturen via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

0
satje0 9 augustus 2022 (#8531)

Ik heb een vraagje hier over. Stel ik wil het volgende doen 1 site op http://mijndomein.nl Nu wil ik via CNAME het volgende http://boeken.mijndomein.nl Hoe stel ik dat in?

Naam=boeken TTL=5 min Type=CNAME Waarde=mijndomein.nl.

0
David Evers Admin 25 april 2022 (#7985)

@go2people, Dat klopt. 2 jaar geleden was het inderdaad nog niet mogelijk om bij ons een ALIAS-record in te stellen. Tegenwoordig kan dat zoals je aangeeft wel. :)

0
go2people 21 april 2022 (#7973)

@Bas van Ooijen, klopt het dat deze reactie van 2 maart inmiddels achterhaald is? Gezien https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/5116-een-alias-record-instellen/ lijkt het nu wel mogelijk om ALIAS-records in te stellen.

0
Bas van Ooijen Admin 2 maart 2020 (#4139)

@melvinloos

We ondersteunen op dit moment geen CNAME flattening, ANAME of ALIAS records. Dit omdat dergelijke records volgens de DNS richtlijnen (in RFC's) nog niet officieel ondersteund worden. Je kunt in dit geval het beste de alternatieve configuratie die Netlify vermeldt onder "If your DNS provider does not support CNAME-style resolution for apex domains" gebruiken.

Mocht je meer vragen over dergelijke records hebben of nog ergens tegen aan lopen, dan helpen onze supporters je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

2
melvinloos 1 maart 2020 (#4134)

Ondersteunen jullie ook CNAME flattening, ANAME records, of ALIAS records? Ik volg op dit moment documentatie van Netlify voor DNS configuratie en ze noemen daar een Apex domein configuratie (optioneel) die het afhandelen van cname records voor het hoofddomein versimpelt als de domein provider zoiets ondersteunt. Zie hier: https://docs.netlify.com/domains-https/custom-domains/configure-external-dns/#configure-an-apex-domain

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op