Ik wil Big Storage aan mijn (FreeBSD) VPS koppelen

Met Big Storage heb je de mogelijkheid om een extra schijf aan jouw VPS toe te voegen, met een aanzienlijke opslagcapaciteit. Dit is bijvoorbeeld handig voor de opslag van data zoals media of back-ups. Volg de volgende stappen om een Big Storage te bestellen en in gebruik te nemen op jouw VPS met een (Free)BSD-based besturingssysteem. Voor Windows Server en Linux is een aparte handleiding beschikbaar. Mocht je al een Big Storage bezitten die je wilt gebruiken hiervoor, dan begin je bij stap 4.

1. Bestellen:
    Ga in je controlepaneel naar het tabblad VPS & Colocatie en kies vervolgens rechts bovenaan voor + Big Storage bestellen onder het kopje Big Storage.
  2. Kies de grootte van de schijf en of je wel of niet gebruik wilt maken van offsite back-ups voor jouw Big Storage-schijf. Wanneer je klaar bent klik je op 'Bestel Big Storage'.
    Let op! Het kan altijd even duren voordat de nieuwe schijf zichtbaar en gekoppeld is.
  3. Na het voltooien van de bestelling, kom je terug op de overzichtspagina. Hier kun je na de oplevering een eigen naam geven aan je Big Storage (klik hiervoor op 'Storage instellingen', vervolgens op het randwieltje rechtsboven en dan 'Naam wijzigen'.

4. Configureren (FreeBSD):
  5. Voer de volgende code uit voor- en nadat je de Big Storage aan je server gekoppeld hebt.
    sudo sysctl kern.disks
    Na het koppelen van de Big Storage schijf is er een nieuwe vtbdX bij gekomen. Dit is de Big Storage schijf. Vervang X met de letter van je Big Storage schijf (in dit voorbeeld 1) in de commando’s waar vtbdX in staat.

LET OP: Stap 5 overschrijft bestaande partities en filesystems. Voer dit ALLEEN uit als de schijf gewist is of nog niet gepartitioneerd is.
    Ga naar stap 6 als je Big storage aan een andere server koppelt of als je je BladeVPS opnieuw geïnstalleerd hebt.
  6. Voer de volgende commando's uit om de schijf te partitioneren en er een filesystem op te zetten.
    sudo gpart create -s GPT vtbdX
    sudo gpart add -t freebsd-ufs vtbdX
    sudo newfs -U /dev/vtbdXp1

7. Nu mount je de Big Storage schijf. Voer hiervoor de volgende commando’s na elkaar uit:
    sudo mkdir /mnt/bigstorage
    echo "/dev/vtbdXp1 /mnt/bigstorage ufs rw 0 0" | sudo tee -a /etc/fstab
    sudo mount /mnt/bigstorage
    df -h | grep bigstorage

8. Als laatste test je of je naar de Big Storage schijf kan schrijven:
    sudo touch /mnt/bigstorage/testfile && sudo rm /mnt/bigstorage/testfile

Wanneer je geen foutmelding krijg te zien bij het uitvoeren van het bovenstaande commando, dan heb je de Big Storage schijf succesvol gekoppeld aan je VPS.