Ik kan niet als root inloggen via SSH op een VPS met cPanel / WHM

Bij een door ons aangeboden installatie van een web control panel zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk, is standaard SSH-toegang voor de 'root'-gebruiker niet mogelijk. Dit is gedaan uit veiligheidsoverwegingen (gemiddeld genomen zal ruim 80% van de bruteforce-aanvallen op poort 22 'root' als user gebruiken) om jouw VPS te beschermen tegen eventueel misbruik. Je zult bij het direct inloggen als root dan ook altijd een 'Permission denied'-melding krijgen.

Hoe kan ik via SSH inloggen op mijn VPS?

Hiervoor zul je altijd eerst een gewone (SSH-) user moeten aanmaken in WHM indien je nog geen users aangemaakt hebt. Hoe je dit precies doet lichten wij toe in deel 1 van onze cPanel tutorial series.

De gebruiker die je hiervoor hebt aangemaakt heeft niet automatisch de rechten om in SSH over te mogen schakelen naar de root user. Je geeft de nieuwe gebruiker deze rechten door de gebruiker aan de Wheel Group Users toe te voegen (wij raden aan deze rechten enkel aan jezelf en eventuele beheerders van je VPS toe te kennen, maar niet aan je klanten).

Stap 1

Zoek in WHM in het zoekveld links boven op 'Wheel' en klik op 'Manage Wheel Group Users'. Selecteer vervolgens je gebruikersnaam in het overzicht onder 'Add a user to the wheel group' en klik op 'Add to Group'.

whm wheel group users

Stap 2

Klik onder 'Account functions' op 'Manage Shell Access' (of gebruik de zoek functie) en controleer of je wel Normal Shell* toegang hebt. Zo niet, pas dit dan ook nog aan (dit wordt automatisch opgeslagen).

enable normal shell for user in WHM

Je kunt nu met deze user inloggen via SSH. Wanneer je daarmee ingelogd bent kun je naar de root-gebruiker schakelen met het commando:

su root

Je kunt nu root commando's uitvoeren en hoeft hier geen 'sudo' meer voor te plaatsen zolang je als de root user op je VPS werkt.

Een alternatief op bovenstaande instructie is dat je root-toegang wel inschakelt in de configuratie van jouw SSH-server, maar wij raden dat met klem af. Dit kun je eventueel doen door in het bestand /etc/ssh/sshd_config de optie 'PermitRootLogin' op "yes" te zetten. Herstart vervolgens je SSH-server om deze aanpassingen van kracht te laten worden.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.