De verschillende functies van de TransIP-webmail

Als je een webhostingpakket of een E-mail Only pakket op je domein hebt afgenomen, kun je hier eenvoudig e-mailadressen mee aanmaken.

Deze e-mailadressen kun je gebruiken in het mailprogramma van jouw keuze, maar zijn ook altijd via jouw browser te benaderen.

In dit artikel leggen we uit hoe je de meest gebruikte functies van de TransIP-webmail in je browser gebruikt. Denk hierbij aan het versturen en ontvangen van e-mails, het toevoegen van contacten aan je adresboek en het instellen van een Out of office-reply.

Log in op de webmail

Bezoek https://transip.email in een browser en voer hier vervolgens je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord in. Mocht je je wachtwoord niet meer weten, dan kun je die met behulp van dit artikel wijzigen.

Log in op de webmail

Nadat je bent ingelogd, kom je direct in de Inbox van het e-mailadres terecht. Aan de linkerzijde zie je de mappen binnen je mailbox terug. In het midden van de pagina vind je de e-mailberichten die in de betreffende map staan. Klik op een e-mailbericht om deze te selecteren, dubbelklik op een e-mailbericht om deze te openen.

Hieronder vindt je een uitleg terug over het gebruik van de meest gebruikte functies van de TransIP-webmail.

E-mail versturen

Aan de linker bovenzijde van de webmail zie je de knop 'Opstellen' terug. Klik hier op om een nieuw e-mailbericht op te kunnen stellen en versturen.

Klik op 'Opstellen' om een nieuw e-mailbericht op te stellen

Zoals je ziet heb je tal van keuzes bij het opstellen van een e-mailbericht. Naast 'Soort tekstverwerker' kun je kiezen tussen 'Platte tekst' en 'Opgemaakt (HTML)'. De laatste optie geeft je de mogelijkheid om je e-mailbericht uitgebreid te bewerken.

Stel een nieuw bericht op

Maak nieuwe mappen aan

Naast de standaard mappen zoals 'Postvak In', 'Concepten' en 'Verzonden', is het ook mogelijk om nieuwe mappen aan te maken.

Om dit te doen klik je aan de linker bovenzijde op het logo van TransIP om weer in het overzicht van je webmail te komen. Klik nu links onderin op het tandwiel, gevolgd door 'Beheer mappen'. Klik nu onder de kolom 'Mappen' op het plusteken om een nieuwe map aan te maken.

Maak een nieuwe map aan

Voeg contacten toe aan je adresboek

Wanneer je vaker met personen e-mailt, is het handig om de bijbehorende e-mailadressen in je adresboek op te slaan. Hierdoor kun je ze eenvoudig toevoegen aan nieuwe e-mailberichten en worden de e-mailadressen ook als veilig gemarkeerd. Dit zorgt er voor dat e-mails gericht aan deze e-mailadressen vrijwel nooit als spam worden gezien.

Klik nu aan de rechter bovenzijde op 'Adresboek'. In de linkerkolom kun je aparte adresboeken aanmaken door op het plusteken eronder te klikken.

Klik in de kolom ernaast op het plusteken om een nieuw contactpersoon aan te maken. Vul dan aan de rechterzijde de informatie van de nieuwe contactpersoon aan en klik op 'Opslaan'.

Voeg contacten toe aan je adresboek

Hierna zal de contactpersoon zijn aangemaakt. Sleep de contactpersoon naar één van je aangemaakte adresboeken om deze aan het adresboek toe te voegen. De contactpersoon wordt hierbij gekopieerd en zal dan ook in de lijst 'Contactpersonen' aanwezig blijven.

Als je nu een nieuw e-mailbericht opstelt, zul je links van je bericht je adresboeken met contactpersonen terugvinden. Dubbelklik op één van de contactpersonen om deze als ontvanger van je e-mailbericht toe te voegen.

Regels gebruiken voor ontvangen e-mail

Binnen de webmail kun je eenvoudig regels instellen die gelden voor alle inkomende e-mail. Hiermee kun je bijvoorbeeld spamberichten direct in de 'Ongewenste E-mail' map laten plaatsen of ontvangen e-mail per groep sorteren.

Klik in de rechter bovenhoek op 'Instellingen' en vervolgens aan de linkerzijde op 'Filters'. Klik nu onder de kolom 'Filters' op het plusteken om een nieuwe regel in te stellen voor ontvangen e-mail.

Voeg regels toe voor ontvangen e-mail

In het bovenstaande voorbeeld ontvangen we spamberichten met aanbiedingen om de zoekbaarheid van onze website in zoekmachines te vergroten (SEO). Daarom stellen we een regel in die berichten met de inhoud 'SEO' af te vangen en direct naar de map 'Ongewenste e-mail' te versturen.

Omdat we echter in gesprek zijn met een SEO-expert om daadwerkelijk de vindbaardheid van onze website in zoekmachines te vergroten, willen we zijn berichten natuurlijk nog wel kunnen ontvangen. Daarom voegen we een extra regel toe, waarmee we het e-mailadres van onze SEO-expert vrijstelling van deze regel geven.

Op deze manier wordt alle e-mail met de inhoud 'SEO' naar onze 'Ongewenste e-mail' map gestuurd en ontvangen we alsnog netjes de e-mails van onze SEO-expert.

De mogelijkheden om regels te gebruiken zijn eindeloos. We raden dan ook zeker aan om de verschillende opties goed door te nemen om zo je inbox zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren.

Een Out of office-reply instellen

Via de webmail stel je eenvoudig een Out of office-reply in. Wanneer iemand dan een e-mail naar je stuurt, ontvangen zij automatisch het bericht dat je hier hebt ingesteld. Dit is bijvoorbeeld handig om te laten weten binnen welke tijdsperiode je je e-mail leest of dat je aan het genieten bent van een welverdiende vakantie.

Klik bovenaan rechts op 'Instellingen' en daarna aan de linkerzijde op 'Out of office-reply'.

Onder 'Antwoordbericht' geef je het onderwerp en de inhoud van je Out of office-reply op. Daaronder kun je ook naar wens een begin- en einddatum opgeven. Naast 'Status' geef je aan of de Out of office-reply actief is of niet.

Out of office Antwoordbericht

Onder 'Geavanceerde instellingen' kun je ervoor kiezen om de Out of office-reply voor meerdere of al je e-mailadressen te laten gelden.

Geef naast 'Antwoordinterval' op na hoeveel dagen de Out of office-reply naar hetzelfde adres moet worden gestuurd. Als dit veld leeg wordt gelaten, ontvangt iedereen de Out of office-reply na iedere verzonden e-mail.

Naast 'Actie voor inkomend bericht' heb je de keuze om (een kopie van) ontvangen e-mail naar een ander adres door te sturen, in een specifieke map te plaatsen of de e-mail simpelweg te verwijderen.

Out of office Geavanceerde instellingen

Wachtwoord wijzigen

Om het wachtwoord van je e-mailadres in de webmail te wijzigen, ga je rechtsboven naar 'Instellingen / Settings'. Klik nu aan de linkerzijde op 'Wachtwoord / Password'. Voer nu je oude wachtwoord in en tweemaal het nieuwe wachtwoord. Klik vervolgens op 'Opslaan / Save'.

Je kunt de wachtwoorden van je e-mailadressen ook via je controlepaneel aanpassen. In het artikel 'Ik wil het wachtwoord van mijn e-mailadres wijzigen' lees je hoe.

Let op: Als je je e-mailadres hebt ingesteld in een mailprogramma zoals OutlookThunderbird of de mailapplicatie op je telefoon of tablet, dan is het van belang dat je dit wachtwoord ook daarin opnieuw opgeeft.

In dit artikel zijn de meest gebruikte functies van de TransIP-webmail uitgelegd. Er zijn echter nog tal van functies die je kunt gebruiken.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.