Een domeinnaam koppelen aan je VPS

Wanneer je een VPS als server hebt om jouw website te hosten, dan kun je in tegenstelling tot bij een webhostingpakket niet automatisch je domeinnaam naar de VPS laten verwijzen (tenzij dit jouw 'standaard' DNS-instelling is). Als je een domeinnaam aan je VPS wilt koppelen, dan stel je handmatig het IP-adres van je VPS in de DNS-instellingen van je domeinnaam in.

Het kan uiterlijk 24 uur duren voordat je gemaakte DNS wijzigingen zijn doorgevoerd. Dit heeft te maken met de wereldwijde verwerkingstijd. Hier hebben wij helaas geen invloed op.

Het IP-adres van je VPS opzoeken:

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS' en klik links op de naam van je VPS.

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'netwerkinformatie'.

vps beheren - netwerkinformatie

Stap 3

Je krijgt nu een overzicht te zien van je IP-adressen. In dit voorbeeld staan er meerdere. Het bovenste IPv4-en IPv6-adres is het primaire IPv4- en IPv6-adres van je VPS.

vps netwerkinformatie

Het kan zijn dat je VPS via DHCP een ander IPv6-adres toegewezen krijgt dan je in je controlepaneel terugziet. Je controleert het adres via command-line met het commando: ip a. Alternatief kun je het IPv6-adres statisch instellen op je VPS.

Het IP adres toevoegen aan je DNS-instellingen:

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik links op de naam van je domein.

Stap 2

Scroll aan de rechter kant naar onderen naar 'Geavanceerd domeinbeheer' onderaan de DNS-instellingen. Staat deze optie nog op 'TransIP Instellingen', schakel dit dan uit.

dns transip instellingen

Stel de DNS-instellingen als volgt in om correct naar je VPS te verwijzen:

dns example

De DNS is in dit voorbeeld ingesteld voor de volgende use cases. Andere scenario's zijn denkbaar maar dit zijn de meest gangbare:

Algemeen

Als absoluut minimum configureer je je domein voor het IPv4- en (optioneel) IPv6-adres(sen) van je VPS:

• Verwijs de root van het domein (met de naam @) via een A-record naar het IPv4-adres van je VPS.
  • Verwijs de root van het domein (met de naam @) via een AAAA-record naar het IPv6-adres van je VPS.

Webhosting

• Het subdomein www (e.g. www.voorbeeld.nl) verwijs je via een CNAME-record met de waarde @ naar de IPv4- en IPv6-adressen in de root DNS-instellingen van je domein.

Hostname

• Gebruik je dit domein ook voor de hostname van je VPS? Dan raden wij de syntax server.voorbeeld.nl aan. Maak hiervoor een CNAME-record met de naam 'server' en waarde '@'. Met de waarde @ verwijs je naar de IPv4- en IPv6-adressen in de root DNS-instellingen van je domein.

Mail

Host je mail op je VPS? Voeg dan minimaal de volgende records toe:

• Een MX-record en met de naam '@' en waarde '10 mail' (zonder haakjes). Hiermee verwijs je voor inkomende mail naar het subdomein 'mail' (i.e. mail.voorbeeld.nl).
  • Maak een subdomein voor mail door een CNAME-record met de naam 'mail' aan te maken. Geef het record de waarde @. Hiermee verwijst het subdomein 'mail' naar de ingestelde A- en AAAA-records van de root (@) van je domein, oftewel naar je VPS. Met deze constructie zou je dan in een e-mail programma (e.g. Outlook) je dan als server voor inkomende en uitgaande mail bijvoorbeeld het subdomein mail.voorbeeld.nl gebruiken.
  • Een SPF-record met de naam @ en bijvoorbeeld de waarde v=spf1 a:jedomein.nl ~all. Hiermee autoriseer je alle A- en AAAA-records die zijn ingesteld voor jedomein.nl (en niet de subdomeinen van jedomeinen.nl).

Extra subdomeinen

Wil je nog extra subdomeinen toevoegen, bijvoorbeeld voor webmail en die naar je VPS verwijzen? Maak dan een nieuw record aan met de naam van het subdomein (e.g. webmail) van het type 'CNAME' en de waarde '@'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.