Ik wil e-mail via TransIP gebruiken, terwijl mijn website elders staat

Bij TransIP heb je het volledige beheer over de DNS en nameservers van je domeinnamen. Zo kun je je domein instellen om naar een externe website te wijzen, terwijl je gebruik maakt van de e-maildiensten van TransIP.

In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt bewerkstelligen. Hierbij gaan wij er van uit dat je domeinnaam bij TransIP geregistreerd staat.

Kies het gewenste pakket uit

Om e-mailadressen aan te maken en hiermee e-mails te verzenden en te ontvangen, heb je een E-mail Only- of webhostingpakket nodig. Op de productpagina's van E-mail Only en de webhostingpakketten vindt je een overzicht van de functies van deze pakketten.

In het artikel 'Ik wil een Doorstuurservice, E-mail Only- of webhostingpakket gebruiken' lees je hoe je een pakket voor je domeinnaam bestelt.

Wanneer je een pakket voor je domeinnaam hebt besteld of als er al een pakket op je domeinnaam aanwezig was, volg je de onderstaande stappen.

Stel je domeinnaam in

Nu je een pakket bij TransIP hebt gekozen om e-mails mee te verzenden en te ontvangen, is het tijd om je domeinnaam op de juiste manier in te stellen. Hierbij is het van belang om na te gaan of je domeinnaam al naar je externe website verwijst.

Mijn domeinnaam wijst al naar mijn externe website

Wanneer je domeinnaam al wijst naar de website bij je hostingprovider, hoef je alleen de DNS van het domeinnaam nog aan te passen. De vraag is nu of je dit in je controlepaneel moet uitvoeren of bij je huidige hostingprovider.

Om dit vast te stellen, ga je in je controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer je in de linker kolom het domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Nameservers' en bekijk de nameservers die voor je domeinnaam zijn ingesteld.

Ik gebruik de TransIP nameservers

In dat geval zijn de DNS-records in je controlepaneel actief en heb je de DNS-records ingesteld om naar je externe website te wijzen. Scrol in dat geval iets naar boven om je DNS-records onder het kopje 'DNS' terug te zien.

Verwijder nu het TXT-record waarvan de waarde begint met 'v=spf1'. Verwijder hierna de aanwezige MX-records. Mocht je een record hebben met de naam '_dmarc', verwijder deze dan ook. Dit doe je door op het kruis naast de betreffende DNS-records te klikken.

Voeg nu zes nieuwe DNS-records toe:

• Naam: @
  • Type: TXT
  • Waarde: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all

• Naam: @
  • Type: MX
  • Waarde: 10 mx.transip.email.

• Naam: transip-A._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-A.transip.email.

• Naam: transip-B._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-B.transip.email.

• Naam: transip-C._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-C.transip.email.

• Naam: _dmarc
  • Type: TXT
  • Waarde: v=DMARC1; p=none;

Let op, de punten aan het einde van de waarde van het MX-record en de waardes van de drie CNAME-records zijn vereist bij het instellen van DNS in je controlepaneel. Vergeet deze dus niet!

Klik hierna op 'Opslaan'. Na maximaal 24 uur zal je domeinnaam naar je externe website wijzen en maak je gebruik van het pakket bij TransIP om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen.

Bekijk ook het artikel 'Een nieuw e-mailadres aanmaken' voor uitleg over, je raadt het al, het aanmaken van een e-mailadres.

Ik gebruik andere nameservers

In dat geval zijn de DNS-records van je domeinnaam actief bij je hostingprovider. De DNS-records zijn daar ingesteld om naar je website te wijzen.

Dit betekent dat je de DNS-records van het pakket bij TransIP toe moet voegen aan de DNS-records bij je hostingprovider. Ga daarom na op welke manier je DNS-records bij je hostingprovider kunt toevoegen.

Verwijder daar nu eerst het TXT-record waarvan de waarde begint met 'v=spf1'. Verwijder vervolgens alle MX-records. Mocht je een record hebben met de naam '_dmarc', verwijder deze dan ook.

Voeg nu de volgende zes DNS-records bij je hostingprovider toe:

• Naam: @
  • Type: TXT
  • Waarde: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all

• Naam: @
  • Type: MX
  • Waarde: 10 mx.transip.email.

• Naam: transip-A._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-A.transip.email.

• Naam: transip-B._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-B.transip.email.

• Naam: transip-C._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-C.transip.email.

• Naam: _dmarc
  • Type: TXT
  • Waarde: v=DMARC1; p=none;

Sla deze vervolgens op. Na 24 uur zal je domeinnaam naar de website bij je hostingprovider wijzen en gebruik maken van het pakket bij TransIP om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen.

Bekijk ook het artikel 'Een nieuw e-mailadres aanmaken' voor uitleg over, je raadt het al, het aanmaken van een e-mailadres.

Mijn domeinnaam wijst nog niet naar mijn externe website

Als je domeinnaam nog niet naar je externe website wijst, is het van belang dat je nu eerst contact met je hostingprovider opneemt.

Ga bij hen na of je je domein met behulp van DNS of nameservers naar je website kunt laten wijzen.

Heb je een website bij Wix? Gebruik dan de stappen in het artikel 'Ik wil mijn domeinnaam aan Wix koppelen' als handvat bij het uitvoeren van de onderstaande stappen.

Ik moet DNS-records gebruiken

Als je hostingprovider vraagt om DNS-records te gebruiken, dan is het van belang dat je deze in je controlepaneel toevoegt.

Als je de DNS-records van je hostingprovider paraat hebt, ga je binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer je in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd domeinbeheer'. Het is mogelijk dat je in plaats hiervan alleen 'Domeinbeheer' terugziet. Zet in dat geval de 'TransIP instellingen' eerst uit. Hierna zal 'Geavanceerd domeinbeheer' zichtbaar zijn.

Zet TransIP Instellingen uit

Scrol vervolgens naar 'DNS' om het overzicht van jouw DNS-records terug te zien. Omdat je eerder een pakket hebt gekozen om e-mails mee te verzenden en te ontvangen, staat je domein al goed ingesteld om van dit pakket gebruik te maken.

Verwijder nu de eerste 4 DNS-records door op het kruis ernaast te klikken. Voeg vervolgens in een lege regel de DNS-records toe van je hostingprovider.

In het artikel 'DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel' vindt je meer uitleg over het invoeren van DNS-records.

Klik vervolgens op 'Opslaan'. Na maximaal 24 uur zal je domeinnaam naar je externe website wijzen en gebruik maken van het pakket bij TransIP om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen.

Bekijk ook het artikel 'Een nieuw e-mailadres aanmaken' voor uitleg over, je raadt het al, het aanmaken van een e-mailadres.

Ik moet nameservers gebruiken

Als je hostingprovider vraagt om hun nameservers te gebruiken, dan is het van belang dat je deze in je controlepaneel toevoegt. Na het invoeren van de nameservers van je hostingprovider voeg je daar de DNS-records toe van het pakket bij TransIP om e-mails mee te verzenden en te ontvangen.

Als je de nameservers van je hostingprovider paraat hebt, ga je binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer je in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'Geavanceerd domeinbeheer'. Het is mogelijk dat je in plaats hiervan alleen 'Domeinbeheer' terugziet. Zet in dat geval de 'TransIP instellingen' eerst uit. Hierna zal 'Geavanceerd domeinbeheer' zichtbaar zijn.

Klik op 'Geavanceerd domeinbeheer inschakelen'

Scrol nu naar 'Nameservers'. Standaard staan hier de TransIP nameservers ingesteld.

De TransIP nameservers

Verwijder nu de TransIP nameservers, voer vervolgens de nameservers van je hostingprovider in en klik op 'Opslaan'.

Zodra je dit gedaan hebt, ligt het beheer over de DNS-records van je domeinnaam bij je hostingprovider. Het is nu van belang dat je bij je hostingprovider de DNS-records van je pakket bij TransIP toevoegt.

Verwijder daar nu eerst het TXT-record waarvan de waarde begint met 'v=spf1'. Verwijder vervolgens alle MX-records.  Mocht je een record hebben met de naam '_dmarc', verwijder deze dan ook.

Voeg nu de volgende zes DNS-records bij je hostingprovider toe:

• Naam: @
  • Type: TXT
  • Waarde: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all

• Naam: @
  • Type: MX
  • Waarde: 10 mx.transip.email.

• Naam: transip-A._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-A.transip.email.

• Naam: transip-B._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-B.transip.email.

• Naam: transip-C._domainkey
  • Type: CNAME
  • Waarde: _dkim-C.transip.email.

• Naam: _dmarc
  • Type: TXT
  • Waarde: v=DMARC1; p=none;

Sla deze vervolgens op. Na 24 uur zal je domeinnaam naar de website bij je hostingprovider wijzen en gebruik maken van het pakket bij TransIP om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen.

Bekijk ook het artikel 'Een nieuw e-mailadres aanmaken' voor uitleg over, je raadt het al, het aanmaken van een e-mailadres.

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen vaak wel al ruim binnen 24 uur.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je domeinnaam bij TransIP kunt instellen om enerzijds naar je externe website te wijzen en anderzijds ook gebruik te maken van e-mail bij TransIP.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.