Ik wil mijn bestaande Big Storage schijf uitbreiden op Linux

Je kunt jouw huidige Big Storage schijf altijd uitbreiden met nog meer ruimte. Let er wel op dat niet elk filesystem / OS goed om kan gaan met schijven van groter dan 2TB, dus controleer voor de upgrade dan ook of jouw filesystem / OS hier wel ondersteuning voor heeft. Deze handleiding gaat er wel vanuit dat je jouw bestaande Big Storage schijf al succesvol gekoppeld en gepartitioneerd hebt. Is dat nog niet het geval, volg dan eerst de handleiding voor Windows of Linux / BSD.

Upgrade Big Storage in het controlepaneel Ga in je controlepaneel naar het tabblad VPS & Colocatie en klik op de VPS met de Big Storage schijf die je wilt uitbreiden. Rechts bovenaan klik je op Storage Instellingen. Vervolgens klik je rechtsboven op "het tandwieltje" en klik je op Upgraden.

Kies de gewenste grootte van Big Storage Vergroot jouw schijf naar de gewenste grootte en klik op de oranje knop met Wijzig Big Storage. Ons systeem zal direct de extra ruimte toekennen en zodra je de pagina vernieuwd zul je zien dat jouw Big Storage schijf vergroot is.

Is deze extra schijfruimte nu meteen zichtbaar in mijn OS?
Je zult deze schijfruimte wel direct terug moeten zien in jouw OS (met uitzondering van BSD waar een herstart voor nodig is), maar voordat de extra ruimte gebruikt kan worden zal deze wel eerst aan een partitie toegevoegd moeten worden. Je kunt hiervoor een nieuwe partitie aanmaken of je kunt ook je bestaande Big Storage partitie uitbreiden.

Linux / FreeBSD
Indien je voor de Big Storage schijfruimte van XFS als filesystem gebruik maakt (zoals wij in onze handleiding aanraden), dan kun je met behulp van een aantal handelingen de schijfruimte uitbreiden.
Allereerst is van belang dat je de juiste versie van parted op jouw VPS hebt geïnstalleerd. Versies tot 3.0 en vanaf 3.2 hebben de mogelijkheid om een partitie te 'resizen'. Mocht je versie 3.0 of 3.1 gebruiken (te controleren door het commando "parted -v", dan zul je deze eerst moeten upgraden naar versie 3.2. Helaas is er voor CentOS momenteel nog geen update beschikbaar naar versie 3.2 via 'yum update' en zul je dus via een alternatieve repository of door zelf 3.2 te compilen dit moeten installeren.

Je kunt echter ook gebruik maken van de "Linux Boot Rescue" omgeving van de console waar altijd parted 3.2 beschikbaar in is. Je kunt deze starten door in het console scherm dit onder 'Opties' te starten. Let op! Hierdoor zal jouw VPS wel herstarten, dus doe dit op een moment dat jouw VPS niet erg actief in gebruik is.

Overzicht parted in de Linux rescue modus
  • Start parted op door middel van het commando:
    parted /dev/vdb
    Indien 'b' niet de letter van jouw Big Storage schijf is, dan vervang je dit door de letter die voor jou wel van toepassing is.
  • Via 'print' kun je de huidige totale grootte zien en ook waar de huidige partities beginnen en eindigen. Ook is van belang hoe groot de totale disk is, omdat je deze waarde later nog moet invullen.
  • Vergroot nu de partitie via het commando (1 is hierbij het nummer van de partitie die je wilt uitbreiden):
    resizepart 1
  • Vervolgens krijg je de vraag waar de partitie moet eindigen en hier vul je naar wens de (maximale) waarde in van de Big Storage-schijf.
  • Je kunt nu parted afsluiten via 'quit'.
  • Mocht je dit via de Linux Boot Rescue doen, dan start je nu de VPS op (om de schijf weer te mounten). Indien je dit vanuit het OS al doet, kun je direct nu nog het filesystem uitbreiden via 1 commando:
    xfs_growfs /mnt/bigstorage
    Zonder argumenten zal standaard de maximale beschikbare ruimte toegevoegd worden aan de partitie. Mocht je dit willen aanpassen dan kun je het argument '-D [GROOTTE IN BLOKKEN]' toevoegen achter 'xfs_growfs /mnt/bigstorage'. Via het commando 'xfs_info /mnt/bigstorage' kun je meer informatie opvragen over de beschikbare blokken.

Windows Server
Voor Windows Server is een aparte handleiding met betrekking tot het uitbreiden van de ruimte van jouw Big Storage schijf. Deze vind je hier terug.