Een intern IP-adres instellen op je Windows-VPS

Wanneer je jouw Windows-VPS'en hebt toegevoegd aan een Private Network, dan zul je voordat je hier volledig gebruik van kunt maken eerst nog interne IP-adressen moeten instellen.

In de voorbeelden wordt er van de 192.168.0.0/16 range gebruik gemaakt. Je kunt echter zelf kiezen uit een van de in de RFC vastgestelde IP-ranges voor gebruik binnen private networks: 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 en 192.168.0.0/16.

Dit artikel behandelt verschillende Windows OS'en. Voor Linux, zie dit artikel.

• Wordt het ingestelde interne IP niet gezien door de andere VPS'en, voeg het dan bij die VPS'en toe in Windows Firewall with Advanced Features met het interne IP als Remote IP address onder 'Scope'.

• Bij verkeerde aanpassingen kun je jouw VPS onbereikbaar maken. Zorg er dan ook voor dat je ook toegang via de console in het controlepaneel hebt (indien je dit via RDS uitvoert). Daarnaast is het sterk aanbevolen van te voren een Snapshot te maken waar je op kunt terugvallen.

• Gebruik je een Active Directory met een DNS Server? Vergeet die dan niet op te nemen bij de 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)'-configuratie.

Windows Server 2008

Stap 1

Log in als Administrator op jouw Window Server VPS.

configure private ip

Stap 2

Klik op Start en vervolgens op 'Control Panel' > 'View network status and tasks'.

configure private ip

Stap 3

Klik op de Local Area Connection 2 en vervolgens op 'Properties'.

configure private ip

Stap 4

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' en klik daarna op 'Properties'.

configure private ip

Vul onder 'Use the following IP address' je interne IP in en vul het subnet mask in. Klik op 'Ok' om dit op te slaan.

Windows Server 2012

Stap 1

Log in op je Window Server VPS als Administrator.

Stap 2

Klik op de start-knop en ga naar het controlepaneel.

server 2012 start button control panel

Stap 3

Klik op 'View network status and tasks'.

server 2012 control panel

Stap 4

Klik links op 'Change adapter settings'.

network and sharing center

Stap 5

Je ziet nu een overzicht van je netwerkadapters. Klik met de rechter knop op de netwerkadapter van je private network (Ethernet 2) en klik 'properties'.

server 2016 ethernet properties

Stap 6

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' gevolgd door 'Properties'

ethernet 2 properties

Stap 7

Geef je Interne IP en subnet mask in onder 'Use the following IP address'. Klik op 'Ok' om je wijzigingen op te slaan.

windows 2008 ipv4 properties

Windows Server 2016

Stap 1

Maak een verbinding via de VPS-console of via RDP met de VPS en log in als administrator.

Stap 2

Klik op de start-knop en daarna op het instellingen-icoon om je controle paneel te openen.

server 2016 settings

Stap 3

Klik op 'Network & Internet'.

server 2016 settings network & internet

Stap 4

Klik in het midden op 'Change adapter options'.

network and sharing center

Stap 5

Je ziet nu een overzicht van je netwerkadapters. Klik met de rechter knop op de netwerkadapter van je private network (Ethernet 2) en klik 'properties'.

server 2016 ethernet properties

Stap 6

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' gevolgd door 'Properties'

ethernet 2 properties

Stap 7

Geef je Interne IP en subnet mask in onder 'Use the following IP address'. Klik op 'Ok' om je wijzigingen op te slaan.

windows 2008 ipv4 properties

Windows Server 2019 / 2022

Stap 1

Maak een verbinding via de VPS-console of via RDP met de VPS en log in als administrator.

Stap 2

Klik op de start-knop en daarna op het instellingen-icoon om je controle paneel te openen.

server 2016 settings

Stap 3

Klik op 'Network & Internet'.

server 2016 settings network & internet

Stap 4

Klik in het midden op 'Change adapter options'.

network and sharing center

Stap 5

Je ziet nu een overzicht van je netwerkadapters. Klik met de rechter knop op de netwerkadapter van je private network (Ethernet 2) en klik 'properties'.

server 2016 ethernet properties

Stap 6

Klik op 'Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)' gevolgd door 'Properties'

ethernet 2 properties

Stap 7

Geef je Interne IP en subnet mask in onder 'Use the following IP address'. Klik op 'Ok' om je wijzigingen op te slaan.

windows 2008 ipv4 properties

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.