Ik wil een OS (her)installeren op mijn VPS

Je hebt bij TransIP de volledige vrijheid in je keuze van het Operating System en de services die je op de server wilt installeren. Je server wordt hiertoe 'unmanaged' opgeleverd waarbij je zelf de keuze kan maken voor het gewenste besturingssysteem.

Herinstalleer een OS
Tijdens de bestelling van je VPS kun je al direct een keuze maken voor een besturingssysteem. Sla je deze stap over, dan kun je dit ook altijd nog op een later tijdstip uitvoeren. Je kunt ook altijd een bestaand OS overschrijven met een nieuwe installatie (met een ander of hetzelfde OS). Ga hiervoor in het tabblad VPS & Colocatie naar je VPS. Klik hier op het tandwiel in de rechterhoek, daarna op de optie 'Herinstalleer VPS'.

Let op! Bij een herinstallatie zal de huidige data op je VPS volledig overschreven worden. Hou hier rekening mee en maak voor de herinstallatie een back-up van data op de VPS die je zou willen bewaren! Je behoudt bij een herinstallatie je IP-adres(sen). Eventuele secondaire IP-adres(sen) moeten wel opnieuw ingesteld worden op je VPS.

OS overzicht pagina

Wanneer de installatie compleet is, kun je inloggen op je VPS via de 'console'. Normaliter duurt de installatie van een OS niet meer dan 5 minuten, met uitzondering van Windows Server (dat ongeveer 30 minuten in beslag neemt). Wanneer je voor een 'kaal' OS kiest zoals Ubuntu, CentOS of FreeBSD, dan zul je de configuratie van jouw OS nog wel moeten afmaken via de console. Dat is ook waar je het (root-)wachtwoord van jouw OS instelt. De uitzondering hierop zijn de 'web control panels' (DirectAdmin, Plesk & cPanel). Hiervoor krijg je per mail de benodigde inloggegevens. Wij raden aan om een externe managementtool te installeren (bij voorkeur SSH of RDP in het geval van Windows Server) voor het dagelijkse beheer van de VPS, al kun je uiteraard ook altijd de console gebruiken.