Ik wil mijn VPS herstarten

Je VPS (virtual private server) kun je herstarten vanuit je controlepaneel en vanuit je OS zelf. Er zijn echter enkele verschillen waar je rekening mee moet houden.

Herstarten vanuit het controlepaneel

In het controlepaneel kun je onder 'BladeVPS' klikken op de naam van jouw VPS. Je ziet vervolgens de VPS-console met daaronder enkele knoppen. Deze knoppen werken hetzelfde als de fysieke knoppen op een server/computer:

Console controls

De 'Reset'-knop voert een onmiddellijke herstart van je VPS uit en de 'Stop'-knop zet onmiddellijk de VPS uit. Dit is niet gevaarlijk voor je VPS, maar is niet 'graceful': niet opgeslagen wijzigingen gaan hiermee verloren en programma's worden niet netjes afgesloten. Sla dus altijd eerst je werk op.

Herstarten vanuit je OS

Je kunt je server ook vanuit je OS herstarten. Niet opgeslagen wijzigingen gaan verloren bij Linux, maar je krijgt bij Windows vaak wel de optie om wijzigingen nog op te slaan. In beide gevallen worden programma's en services netjes afgesloten en logbestanden afgerond, voor de herstart daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

• Windows: Bij Windows-VPS'en gebruik je de 'start'-knop gevolg door de optie 'restart'
  • Linux: Bij Linux-VPS'en gebruik je het commando: reboot

De beste herstart optie

De beste optie is altijd om eerst je werk op te slaan en een herstart vanuit je OS uit te voeren. Zo verlies je geen data en je OS wordt netjes afgesloten. De knoppen in je controlepaneel zijn een last-resort optie wanneer je bijvoorbeeld geen bewerkingen meer kunt uitvoeren op je VPS door een configuratiefout.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.