Wat is de VPS-console?

De VPS-console is een versleutelde NoVNC-verbinding tot het besturingssysteem van jouw VPS. Dit is geen SSH-verbinding, al hebben beiden een soortgelijke 'command-line interface' wanneer je van een Linux- of BSD-based besturingssysteem gebruik maakt.

VNC is een vorm van Remote Desktop-technologie. Een (No)VNC-verbinding stuurt toetsenbord- en muisinput naar je VPS, en je VPS stuurt een grafisch scherm terug. De VPS-console is (in tegenstelling tot Windows RDS / Linux SSH) ook toegankelijk wanneer je VPS geen netwerkverbinding heeft, je SSH/RDS-server niet werkt, etc.

• De VPS-console is vooral bedoeld voor troubleshooting-doeleinden. Voor alledaags werken op je VPS raden wij voor Linux SSH aan en voor Windows Remote Desktop.

• Via de VPS-console en via onze API kun je gebruik maken van de rescue mode. Via onze API kun je eveneens een SSH-key meegeven.

De VPS-console gebruiken

Met de VPS-console kun je op je VPS inloggen vanuit het controlepaneel. Ga hiervoor naar de tab 'BladeVPS' en klik op de gewenste VPS. De console maakt nu automatisch een verbinding met je VPS.

VPS console

De knoppen onder de console werken van links naar rechts als volgt:

• Pop-out: Opent je console in een losstaand browserscherm, zie de toelichting hieronder.
  • Ctrl-Alt-Del: Stuurt de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del naar je VPS en is vooral handig voor het inloggen op Windows VPS'en waar je hiermee de vergrendeling weghaalt en kunt inloggen.
  • Uitschakelen: Schakelt je VPS uit. Dit is vergelijkbaar met de fysieke uit-knop op een computer. Sla altijd eerst je werk op voor je deze knop gebruikt!
  • Reset: Herstart je VPS onmiddellijk. Dit is vergelijkbaar met de fysieke reset-knop op een computer. Dit is geen graceful reboot en je werk wordt hier niet mee opgeslagen.

Het pop-out scherm

Het pop-out scherm van de VPS-console toont een iets grotere console met enkele nieuwe knoppen:

vps console detached

• Vernieuw: Herlaadt het venster van je browser waarin je de console open hebt staan.
  • Plakken in Console: Toont een veld waar je tekst in kunt typen / plakken. Door op 'Enter' te drukken wordt de tekst ingevoerd in de console. Dit is bijvoorbeeld een handige methode om code vanuit onze artikelen snel in je console te plakken.

De 'Plakken in Console'-optie ondersteunt enkel de eerste 128 karakters uit de ASCII-tabel.

• Uitschakelen: Schakelt je VPS uit. Dit is vergelijkbaar met de fysieke uit-knop op een computer. Sla altijd eerst je werk op voor je deze knop gebruikt!
  • Herstart: Herstart je VPS onmiddelijk. Dit is vergelijkbaar met de fysieke reset-knop op een computer. Dit is geen graceful reboot en je werk wordt hier niet mee opgeslagen.
  • Opties: Start een van twee selecteerbare soorten rescue-modes:
    • de rescue-mode die standaard door 'Linux' wordt gebruikt
    • de rescue-mode die door 'FreeBSD' wordt gebruikt.
  • Ctrl-Alt-Del (bovenaan rechts): Stuurt de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del naar je VPS en is vooral handig voor het inloggen op Windows VPS'en waar je hiermee de vergrendeling weghaalt en kunt inloggen.

Overige vragen

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
    pietcrombach 27 juli 2023 (#10180)

Het lukt mij niet om het root wachtwoord van mijn VPS te wijzigen. Ik begrijp dat ik in de console de VPS moet herstarten om na de 2 regels en in het scherm waarin onderin staat dat je op de 'e'-toets moet drukken om parameters te wijzigen. Ik begrijp dat dat snel moet gebeuren. Maar mij lukt het niet. Er komt van alles langs en uiteindelijk vraagt de VPS voor login. Overigens in het console klikken op Herstart biedt geen gelegenheid om op 'e' te drukken. Wel als ik klik op Ctrl+Alt+Del. Wat doe ik verkeerd?

0
    emcodev 23 mei 2023 (#9940)

Het was me opgevallen dat de Linux rescue mode wel een grafisch scherm ondersteunt. Een grafisch scherm is ook bij beheerwerk van een server af en toe wel handig. Denk aan een webbrowser om service te configureren voordat je hem open zet naar het internet.

Dus ik heb een XFCE grafische desktop geïnstalleerd op mijn Debian 11 server. Eerst kon ik de muis niet besturen (toetenbord werkte wel). Dat is op te lossen door een "gewone" Linux kernel te installeren (ipv het Cloud image). Dit omdat (zo vertelde Google me) er in het Cloud image geen USB driver voor de virtuale muis zit.

De schermgrootte is aan te passen tot 1920x1080, meer dan voldoende voor wat beheerwerk. Gewoon via de standaard "Display" settings.

0
    servicdesk 8 december 2021 (#7000)

@danyjiw,

Hier had ik ook veel last van via de vps-console met in dit geval windows server. Volgensmij stuurt de 'Plakken in console' niet de ASCII waarden, maar de keyboard-input, en gebruikt daarbij de Caps-Lock om de captials te krijgen, maar zet deze niet uit waardoor alles na de eerste captial full caps wordt.

Wachtwoorden zonder hoofdletters gebruiken zou dit misschien kunnen omzeilen?

Als toevoeging kan de CapsLock geïnverteerd worden, de oplossing was via een virtueel on-screen keyboard de capslock uitzetten (dus niet via je client keyboard).

0
    danyjiw 28 november 2021 (#6925)

Als ik plakken in console gebruik dan komt wat ik er in zet de hele tijd in caps. Dit is erg onhandig voor o.a. wachtwoorden en stukken code in Linux... Heb ik iets fout gedaan of is het een probleem met de optie?

0
    Matthijs van Beek Admin 5 augustus 2021 (#6331)

@rvanzanten,

Geen probleem! Ik durf nog niet met zekerheid te zeggen wanneer/of we Almalinux en/of Rocky Linux gaan aanbieden, maar mocht je je aan een experimentje willen wagen kun je ook CentOS 8 installeren en relatief eenvoudig die upgraden naar een van beide. Ik geloof dat voor Almalinux dit al voldoende is:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh .\almalinux-deploy.sh

0
    rvanzanten 5 augustus 2021 (#6322)

@Matthijs van Beek, Thanks

Het is allemaal een beetje zoeken (ik kom van CentOS7 met SEL enabled), maar stap van CentOS af (met de EOL van v.8)

0
    Matthijs van Beek Admin 5 augustus 2021 (#6319)

@rvanzanten,

Het wachtwoord kun je dan enkel instellen via SSH. Stel dat je de gebruiker debian hebt en daar via SSH mee verbindt, dan kun je een wachtwoord instellen met passwd debian. Bij Debian 10 schakel je trouwens over naar de root user met su - zie dit artikel

0
    rvanzanten 17 juli 2021 (#6214)

Als ik gebruik maak van een 'FAST INSTALL' (Debian) met een SSH key...

wat is dat het wachtwoord voor de console? hoe kan ik dat instellen? (doe ik de aanname dat dit voor de gebruiker van de SSH key is. Root ww is ook onbekend)

dank

0
    Matthijs van Beek Admin 18 december 2020 (#5135)

@ariannevdwaart,

Zou je een bericht naar onze supportafdeling kunnen sturen via de 'Neem contact op'-knop onderaan dit artikel en daarin het probleem in iets meer detail toelichten en aangeven welke handleiding je volgt waarover je van pagina 3 spreekt?

0
    ariannevdwaart 4 december 2020 (#5097)

hallo, ik ben bezig met het koppelen van het nieuwe pakket bladeVPS naar CentOS. Het levert mij de volgende problemen op. het inloggen, dit vooraf nodig of na het openen van .. dus na het eerste kopieer en plak stukje tekst uit de console. Verder gaat het goed tot pagina ?3. Daar wordt gezegd dat ik eerst moet scrollen naar stukje tekst (..) en die vind ik niet. Ook niet in de menubalk. Dit stukje tekst is niet te vinden. Probleem 2. Hoe voeg ik een witregel toe? =>dit zijn de vragen op dit moment.

0
    Matthijs van Beek Admin 21 augustus 2020 (#4679)

@henriu,

Dat is helaas technisch niet mogelijk. Om te kunnen kopiëren vanuit de server raden we aan om SSH (Linux) of Remote Desktop (Windows) te gebruiken.

0
    henriu 19 juni 2020 (#4510)

En hoe kopieren we uit de console?

0
    Matthijs van Beek Admin 28 augustus 2019 (#3463)

@franklin44,

Zou je een berichtje naar onze supporters kunnen sturen via de knop 'Neem contact op' met de stappen die je precies doorloopt waarna je dit probleem ervaart? Zij kunnen het dan proberen te reproduceren en aan onze ontwikkelaars doorgeven zodat zij het nader kunnen onderzoeken.

2
    franklin44 28 augustus 2019 (#3456)

Ik heb soms na een SQL sessie dat de console overschakeld naar hoofdletter, dus alles wat ik intyp worden automatisch hoofdletters, als ik hoofletters typ worden het kleine letters, text plakken werk dan niet echt