Ik wil een .htaccess bestand gebruiken

Een .htaccess bestand (met een punt ervoor) is een bestandstype voor websites die op een Apache server draaien. Je kan hiermee verschillende acties uitvoeren en sommige (server-)instellingen wijzigen, activeren of omzeilen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een .htaccess bestand aanmaakt en hier gebruik van maakt.

Een .htaccess bestand aanmaken

Een .htaccess bestand is niets meer dan een eenvoudig tekstbestand. Je maakt dit bestand aan door een kladblok te openen en deze met de naam .htaccess op te slaan. Omdat het kladblok het bestand als .htaccess.txt opslaat, zul je deze achteraf weer naar .htaccess moeten hernoemen.

Een goed alternatief is het gebruik van Notepad++, met dit gratis programma heb je de optie om het bestand direct als .htaccess op te slaan.

In het .htaccess bestand voeg je regels toe, waarmee je de webserver acties laat uitvoeren of instellingen wijzigt voor je website. Vervolgens upload je het .htaccess bestand naar je website met een SFTP programma, zoals Filezilla of Cyberduck. Als je een webhostingpakket gebruikt, kun je dit ook doen via 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel.

Het .htaccess bestand plaats je vervolgens in de map van je website waar het zijn werk moet doen. Om deze voor de hoofdmap van jouw website (domeinnaam.nl) te laten werken, sla je deze in de /www map op.

Als je het .htaccess bestand binnen een subdirectory zoals domeinnaam.nl/voorbeeld/ actief wil maken, sla je het .htaccess bestand op in de map /voorbeeld binnen de /www map.

Voorbeelden van een .htaccess bestand

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele toepassingen van een .htaccess bestand. Mocht je meer willen weten over de toepassingen van .htaccess bestanden, dan is hier online enorm veel over te vinden.

Gebruik je een WordPress-website en staat hier al een .htaccess bestand in? Zorg dan dat je nieuwe code boven de bestaande WordPress-regels toevoegt.

Wij leveren daarnaast geen ondersteuning op het inhoudelijk configureren van .htaccess bestanden. De werking van de .htaccess bestanden op ons webhostingplatform volgt echter wel de standaard.

Dit houdt in dat de informatie die je online over .htaccess kunt vinden, ook kunt toepassen bij TransIP.

Doorsturen van een website

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een .htaccess bestand uit het artikel 'Ik wil mijn website doorsturen'.

Website doorsturen voorbeeld

De eerste regel begint met een #, wat staat voor een toelichting op wat de regel(s) er onder doen. De tekst na een # is geen actief onderdeel van het .htaccess bestand.

De tweede regel luidt:

Redirect 301 / https://site-voorbeeld.nl/

Deze regel geeft een eenvoudige opdracht aan de webserver: Stuur bezoekers door met een 301 redirect naar het adres https://site-voorbeeld.nl.

Blokkeren van een geografische locatie

Wil je bezoekers van een bepaalde geografische locatie blokkeren, dan kun je dit ook doen met behulp van een aantal regels in het .htaccess bestand. Hieronder vind je een voorbeeld, je kunt de landcodes uiteraard wijzigen naar die van andere landen.

# block China and Russia access
<IfModule mod_geoip.c>
GeoIPEnable On
SetEnvIf GEOIP_COUNTRY_CODE CN BlockCountry
SetEnvIf GEOIP_COUNTRY_CODE_V6 CN BlockCountry
SetEnvIf GEOIP_COUNTRY_CODE RU BlockCountry
SetEnvIf GEOIP_COUNTRY_CODE_V6 RU BlockCountry
Deny from env=BlockCountry
</IfModule>

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een .htaccess bestand gebruikt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.